Rutinerad tjejduo ansvarar för SM premiären i Hörby

1 mars, 2023

Om drygt sju veckor är det dags för comeback för SMK Hörby som SM-arrangör när klubben den 16 april inleder ”Asfalt SM” med ”Bilmånsson Rallysprint”. 

Senast det kördes en SM-tävling i Hörby var 1996 och då var årets tävlingsledare Mia Nilsson chef på en av specialsträckorna innan hon året efter debuterade som biträdande tävlingsledare. Detta för att några år senare bli tävlingsledare. Uppgifter som hon i helgen fick ta emot Södra Bilsportförbundet utmärkelse” Lennart Nilssons Hedersris”. 

– Minns hur nervös jag var första gången men efter mer än 25 år med samma uppdrag känns det inte längre lika pirrigt, berättar Mia med ett skratt. 

Vid sin sida har hon Eva-Marie Hasslöf eller ”Majsan” som är hennes mer kända namn i klubben och som Mia sedan några år lockat in i tävlingsledningen. Hon och Majsan alternerar som tävlingsledare eller biträdande tävlingsledare och nu är det Majsan som är biträdande. 

– Känns väldigt tryggt för mig som är relativt ny i rollen att ha en så rutinerade kraft som Mia vid min sida dessutom kompletterar vi varandra väldigt bra, menar Majsan. 

Bildtext ovan: Eva-Marie Hasslöf och Mia Nilsson visar upp Glentons Vandringspris om vilket SM-eliten ska tävla i Bilmånsson Rallysprint den 16 april. Foto. SMK Hörby 

SMK Hörbys ambitiösa tjejgäng drar ett tungt lass när klubben ansvarar för premiären i Asfalt SM. Fr.v Mia Nilsson, Malin Lindström, Linn Wigren och Eva-Marie Hasslöf. Foto: SMK Hörby

– Medan Mia är väldigt tydlig och klar med vad hon vill och också kan förmedla ut detta, så är jag bättre på att organisera upp saker vilket säkert hör ihop med mitt jobb som administratör på Bjuvs kommun, förklarar Majsan och Mia instämmer om än lite betänksamt. 

– Kanske jag är lite väl tydlig ibland, men vi vill alla sjävklart bjuda på bästa möjliga tävling och med lite stresspåslag kan då tydlighet tyvärr misstolkas… 

Att SMK Hörby accepterade SM-status på sin årliga RS-tävling som är den officiella beteckningen på ”Blmånsson Rallysprint”, var ingen självklarhet berättar Mia. 

– Framförallt var det ökade kostnader för oss som arrangör som oroade men även en hel del praktiska frågor diskuterades. Till slut blev det ändå den spännande utmaningen att kunna bjuda på SM i Hörby som övervägde. 

En sak som föll bort var att den tidigare omtyckta serviceplatsen i direkt anslutning till banan på Industriområdet, inte skulle fungera med SM. 

– Lokalerna var både för små och knappast ändamålsenliga vilket gjorde att vi istället fastnade för Lågehallarna och använda parkeringen där precis som vid fjolårets TV-Svängen, förklarar Mia. 

Beslutet väckte en del kritik då man tyckte att närheten mellan serviceplatsen och banan absolut borde behållas. 

– Vi provade en del olika lösningar inom området men inga gick att genomföra. Dessutom har vi mätt sträckan från Lågehallarna till banan och det är cirka 800 meter, snudd på exakt samma avstånd som vid SM-finalen 2022 i Kristianstad och då var där ingen som upplevde detta som något problem. Mycket nya saker att ta hänsyn till den 16 april som man normalt sett inte behöver tänka på, bland annat måste klubben skaka fram fler funktionärer menar Majsan. 

– Framförallt behövs fler ”Publikvärdar” då vi förväntar oss en riktig folkfest och på de speciellt utmärkta publikplatserna fordras att där finns funktionärer som ser till att säkerheten upprätthålls. Att hitta frivilliga krafter är hos SMK Hörby en lika stor utmaning som över allt annars i föreningslivet konstaterar hon. 

– Det känns som att det efter pandemin blivit ännu svårare att få folk att jobba ideellt vilket så klart är jätte tråkigt, sådant engagemang ger mycket positivt tillbaka! 

Anmälan till tävlingen har precis öppnat och att klubbens egen dubbla SM-vinnare Joacim Kristiansson/Maya Ragntoft hängde på låset var knappast förvånade. Att sia om hur många som gör paret sällskap den 16 april för att jaga inteckning i ”Glentons Vandringspris” är svårt att säga. 

– Vi hoppas på runt 60 startande och bland dessa så klart även fjolårsvinnaren Rolf Grybb från Hässleholm. Han slutade två i SM:s 4WD-klass i fjol och har absolut kapacitet för guld och där första avstampet kan bli hos oss, hoppas Mia och Majsan. 

SM-promotorn ser också gärna att tävlingarna blir ett event och för den sakens skull har SMK Hörby bildat en speciellt grupp. 

– Tanken är att vi på lördagen före tävlingen ska använda Hörbys båda torg för bilutställning och lite annat som kan locka folk, men än är inte allt på plats så till detta får vi återkomma, berättar Mia. 

– En sak är dock säker, ingen ska missa att det körs SM i Hörby! 

SMK Hörbys Joacim Kristiansson/Maya Ragntoft har kört hem SM-guld både 2021 och 2022, nu jagar man ett tredje och jakten börjar på hemmaplan med Bilmånsson Rallysprint. Foto: SMK Hörby.

Pressmeddelande från SMK Hörby

För. mer information, och anmälan, se under fliken tävlingar på rallysm.se

Mer från Rally-SM:

Publikinformation Rally Uppland

Publikinformation Rally Uppland

Programförsäljning: Program finns att köpa från måndag 27/5 kl.18.00 på följande ställen: Gulf Tierp Preem Månkarbo...