Skilling 500: Hemmaåkare laddar för rallyfest

12 juni, 2023

SM på hemmaplan i en tuff klass. Det är vad som väntar Joakim Blansch när han ställer sig på startlinjen i Skilling 500. Trots tufft motstånd i trimmat 2WD hoppas Jocke kunna bjuda hemmapubliken på en show.

Vad är dina förväntningar på tävlingen?
– Självklart kommer Skilling 500, som alla andra år, att bli ett superbra arrangemang. Jag representerar en klubb som vet vad som krävs för att alla tävlande och funktionärer ska vara nöjda och glada! Det är många eldsjälar som sliter hårt för att vi aktiva ska få ha skoj i skogarna och nu kommer de få utdelning för allt jobb de lägger ner, en trevlig tävlingshelg med mycket fart och fläkt! Förväntningarna på mig själv ligger mer i att göra sitt absoluta bästa och ta mig till lördagens slutmål, kunna sätta någon sträcktid i topp 15 hade varit kul men i klassen som jag kör i, trimmat 2WD, är en stor och stenhård klass med många snabba ekipage, vilket medför ett högt tempo! Jag får försöka skynda på så gott jag kan och se vart i resultatlistan man hamnar!

Hur har säsongen gått hittills?
– Tyvärr startade min säsong lite senare än planerat, efter ett uppehåll på elva månader så jag har vid detta tillfälle bara hunnit med en tävling – South Swedish Rally i Älmhult. Tävlingen började tyvärr på sämsta vis. 400 meter in på första sträckan, vid en högersväng över ett krön, hade framförvarande bil dragit fram en sten som jag tyvärr körde på. Detta resulterade i punktering vänster fram och trasigt fjäderben. Vi bröt och startade om tävlingen på lördagen då servicegubbarna reparerade på natten! Vi lyckades slutföra tävlingen med blandade resultat, en del sträcktider var bra som jag var nöjd med och några var sämre, men en rolig helg med fler nyttiga SS-mil i ryggsäcken!

Vad är ditt bästa minne från Skilling 500?
– Mitt klart bästa minne av Skilling 500 är från förra årets klasseger ihop med Maja Bengtsson, efter en varm och solig dag som slutade med klasseger i B-klassen och femma totalt, men detta kändes inte som en vanlig seger. Vi fajtades med klubbkompisarna Rasmus och Simon om segern, på sistasträckan gjorde jag ett misstag vilket medförde att vi rullade efter målskyltarna. Jag missbedömde svängen och slappnade av förtidigt och rullningen var ett faktum. Tack vare mycket folk på plats lyckades vi komma på hjul igen! Vi hade nu en nyrullad Golf som fick ta oss till slutdestination Värnamo, där vi kunde pusta ut och inse att vi precis ”rullat” hem en seger. Det är en dag man sent glömmer!

Pressmeddelande från Skillingaryds MK

Text: David Alin
Foto: JC Rallypics

Med gott självförtroende siktar Carl Eriksson på att lotsa Melvin Bengtsson till en pallplats i Skillingaryd.

Trots problem med leveranser av delar har Carl Eriksson tillsammans med föraren Melvin Bengtsson från Kullings MS inlett SM-säsongen 2023 på ett bra sätt. I april månad lotsade kartläsaren, som tävlar för arrangörsklubben Skillingaryds MK, fram Melvin till en imponerande fjärdeplats i den stora 2WD-klassen i Grussprint-SM i Laholm. Stärkta av framgångarna i Halland har duon fortsatt att leverera framgångar. I South Swedish Rally ställde de upp som ett av sex ekipage i klassen internationella 2WD. De gick till nattvila som ledare och blev inblandade i en sekundstrid. Trots seger på sistasträckan blev det en andraplats totalt, endast 4,6 sekunder efter Isak Reiersen och Lukas Karlsson. Efter den andra deltävlingen i Rally-SM finns Carl och Melvin på en fjärdeplats i SM-tabellen för internationella 2WD. Stärkta av segern på sistasträckan gör de sig redo för årets tredje deltävling i SM-serien, Skilling 500. Vi tog pulsen på kartläsaren som hoppas på fortsatta framgångar på hemmaplan.

Vad har du för förväntningar inför tävlingen?
– Det var en väldigt bra tävling förra gången det var SM så förväntningarna är väl att det blir en lika fin tävling, eller ännu bättre. Vad gäller resultatet för tävlingen hade det naturligtvis varit roligt att följa upp andraplatsen i SSR med ytterligare en pallplats, men det är en lång tävling och snabba förare i klassen så inget är klart förrän man är i mål.

Du har åkt Skilling 500 sju gånger tidigare med flera olika förare. Vad är ditt bästa minne från Skilling 500?
– Oj, bra fråga! Det finns många, dels som tävlande men även som publik när jag var liten och var ute och kollade på tävlingen med pappa. Det bästa kan nog ändå ha varit 2007 då jag som 12-åring fick åka med som slutbil när pappa precis hade skaffat en rallybil igen. Man behövde ingen licens för att åka med som kartläsare i slutbilen. Då gick tävlingen i november och det var snö, minusgrader och glashalt. Något vi får hoppas att vi slipper under 2023 års upplaga av tävlingen.

Pressmeddelande från Skillingaryds MK

Text: David Alin
Foto: JC Rallypics

Skillingarydsföraren David Lindström ser fram emot att visa upp sig för hemmapubliken. – Målet är att komma i mål på den övre halvan i klassen, säger han inför den stundande SM-tävlingen.

Under 2022 tävlade Skillingaryds MK:s David ”Plombo” Lindström och kartläsaren Jessica Svensson flitigt med sin Volvo 940, även kallad ”Pärlan”. Bland framgångarna syntes en totalseger i Bilsport Rallycup Klass 8 samt en sjunde plats i Rally-SM Grussprint. Under vintern har bilen fått en ordentlig genomgång, både kaross-, motor- och fjädringsmässigt, och Plombo och Pärlan står redo att visa upp sig inför hemmapubliken i Skillingaryd.

– Tanken var från början att jag skulle tävla med en codriver från Ukraina, men hon har dessvärre fått förhinder. Som tur är kan Fredrik Adolfsson ställa upp. Vi brukar vara största klassen och målet är att komma i mål på övre halvan av antalet startande i klassen. Servicepersonalen kommer från Gotland i år, säger Plombo.

Hur har säsongen gått hittills?
– Min ordinarie kartläsare har varit sjuk och arbetsbelastning på firman hemma har varit extremt mycket så det har varit ovanligt lite tävling denna våren. I första grustävlingen fick jag ett stenskott så pärlan har varit hos plåtdoktorn en månad. Men nu är hon inte så skrynklig…

Vad är ditt bästa minne från Skilling 500?
– Mitt bästa minne från Skilling 500 är totalseger 2007. Då gick tävlingen i snö med sommardäck.

Pressmeddelande från Skillingaryds MK

Text: David Alin
Foto: JC Rallypics

Foto; Sara Mejving

 

Rally-SM
4 februari, Rally Lima, Lima MS
18 – 20 maj, South Swedish Rally, SSR
16 – 17 juni, Skilling 500, Skillingaryds MK
18 – 19 augusti, Snapphanerallyt, Hässleholms MK
15 – 16 september, Rally Arvika, MK Team Westom

Rally-SM Asfaltsprint
16 april, Bil Månsson Rally Sprint, SMK Hörby
13 maj, Rollsbo City Race, Älvbygdens MK
1 juli, Sturupsprinten, Svedala MK
5 augusti, EMC-sprinten, Enköpings MK

Rally-SM Grussprint
29 april, Timmerhultsprinten, Laholms MK
3 juni, Hovdalasprinten, Hässleholms MK
29 juli, Mästarmötet, Älmhults MK
27 augusti, Hårdingen, Vara MK
23 september, Dackefejden Grus Sprint, Wäxjö MS

Biljettpris – se Rally-SM 2023  live via Rally Live och vår playkanal på rallysm.se
Samtliga sändningar 695 kronor
Alla tävlingar i Rally-SM 395 kronor
Alla tävlingar i Rally-SM Asfaltsprint 395 kronor
Alla tävlingar i Rally-SM Grussprint 395 kronor
Biljett för enskild tävling 99 kronor

Där det produceras tv ingår denna sändning i respektive biljett. Biljetterna för respektive enskild tävling släpps någon vecka innan tävlingen.

Beställ här 
Biljetten går att betala med kort eller swish

Mer från Rally-SM: