Skilling 500: Mästare jagar seger i kungaklassen

14 juni, 2023

Från mästare i trotjänare till full SM-satsning i nybildat storteam. Patrik Flodin växlar upp och har siktet inställt på framgångar i Skillingaryd.

– Det är tufft motstånd i klassen så det är bara att gnugga nävarna och kötta på!

Patrik Flodin blev tillsammans med kartläsaren Göran Bergsten svensk mästare i den trimmade tvåhjulsdrivna klassen 2022 med sin röda Volvo Grupp H-bil. Men i år har duon växlat upp till den högsta klassen. Det nybildade rallyteamet GK Door Team Sweden har gett dem chansen att ratta en av teamets R5-bilar, en Volkswagen Polo GTI, i klassen internationella 4WD under hela Rally-SM 2023. Senast de körde en R5-bil var 2019 och då knep de SM-guldet före Johan Kristoffersson. Duons tidigare erfarenheter har visat sig behjälpliga i början av säsongen. De tog andraplatsen i SM-premiären i Lima, men en ödesdiger punktering på förstasträckan kostade duon segerchansen i South Swedish Rally. Tack vare en stark körning knep de fjärdeplatsen i tävlingen och tog över ledningen i SM-tabellen inför Skilling 500.

– Säsongen har sett helt okej ut, Jag jobbar hela tiden med att bli bästa kompis med bilen, Vi gör framsteg så förhoppningsvis hittar vi farten för att kunna utmana om segern snart. Det kommer säkerligen bli lika tufft som i SSR.

Vad har du för förväntningar inför tävlingen?
– Det är tufft motstånd i klassen så det är bara att gnugga nävarna och kötta på!

Vad är ditt bästa minne från Skilling 500?
– Jag har tyvärr inga bra minnen från den tävlingen. Jag har bara kört där en gång tidigare och fick då bryta efter att kört sönder bakaxeln.

Pressmeddelande från Skillingaryds MK
Text: David Alin
Bild: JCRallypics

PG siktar på seger

Seger 2021. Nu vill PG Andersson upprepa framgången i årets upplaga av Skilling 500 när rallyt återigen har SM-status. – Vi kör för seger, säger han inför tävlingen.

South Swedish Rally 2023 påminde en del om Skilling 500 2021. I sin Ford Flesta tar Årjängsföraren PG Andersson tillsammans med kartläsaren Anders Fredriksson kommandot under fredagskvällen, vinner majoriteten av tävlingens sträckor och tar hem segern. Förstaplatsen i Älmhult innebar den tredje totalsegern i SSR i ordningen för duon. Nu byts Älmhult ut mot Skillingaryd och för den tidigare juniorvärldsmästaren finns bara ett mål i sikte: segern. Vi tar pulsen på föraren inför tävlingen.

Hur har säsongen gått hittills?
– Jag började säsongen med en avåkning i Lima, men fick med mig värdefulla poäng ändå tack vare powerstage-vinst och nu segern senast i South Swedish Rally.

Vad har du för förväntningar på tävlingen?
– Jag gillade vägarna och rallyt senast vi körde där 2021, så målsättningen är att köra för seger.

Vad har du för bästa minne från Skilling 500?
– Vi vann där senast, så det är ett gott minne.

Pressmeddelande från Skillingaryds MK
Text: David Alin
Bild: JCRallypics

Gustafsson laddar för Skilling 500-debut

Haningeföraren Kalle Gustafsson blev femma i SSR. Nu hoppas han ta med sig farten från den förra deltävlingen in i Skilling 500.

Kalle Gustafsson inledde som många andra sin rallykarriär inom ungdomsrally. Han körde i klassen fram till och med början av 2019 innan han växlade över till 2WD C-klassen där han körde en Skoda Fabia R2. Den tvåhjulsdrivna Skodan byttes mot en fyrhjulsdriven Ford Fiesta R5 som han rattade till stora framgångar 2021 och 2022. I år är det en Ford Fiesta Rally2 och en full satsning i internationella 4WD som gäller för Haningeföraren. I South Swedish Rally kammade han hem femte plats, dryga minuten bakom PG Andersson. Nu vänds blickarna mot Skillingaryd och Skilling 500.

Vad har du för förväntningar på tävlingen?
– Mina förväntningar på tävlingen är att det kommer vara väldigt fina vägar med otroligt tufft motstånd i klassen. Mina förväntningar på mig själv är att fortsätta bygga vidare på tempot som vi hade med oss i slutet av förra SM.-deltävlingen.

Har du kört i Skillingaryd innan?
– Nej jag har inte kört i Skillingaryd innan, dock var vi på plats förra gången det kördes SM här som åskådare och då såg vägarna väldigt fina och utmanande ut.

Hur har säsongen gått hittills?
– Vår säsong har varit lite för kort tyvärr. Vi sålde vår förra bil i början av året så vi hann inte köpa in någon ny förrän vintersäsongen tagit slut. När vi väl var i gång så har det gått väldigt bra för oss och vi har tagit stora steg i vårt tempo jämfört med vad vi hade i den gamla bilen. Bilen har också fungerat felfritt, vilket känns otroligt skönt då det alltid är flera frågetecken vid bilbyte.

Pressmeddelande från Skillingaryds MK
Text: David Alin
Bild: JCRallypics

Foto; Sara Mejving

Rally-SM
4 februari, Rally Lima, Lima MS
18 – 20 maj, South Swedish Rally, SSR
16 – 17 juni, Skilling 500, Skillingaryds MK
18 – 19 augusti, Snapphanerallyt, Hässleholms MK
15 – 16 september, Rally Arvika, MK Team Westom

Rally-SM Asfaltsprint
16 april, Bil Månsson Rally Sprint, SMK Hörby
13 maj, Rollsbo City Race, Älvbygdens MK
1 juli, Sturupsprinten, Svedala MK
5 augusti, EMC-sprinten, Enköpings MK

Rally-SM Grussprint
29 april, Timmerhultsprinten, Laholms MK
3 juni, Hovdalasprinten, Hässleholms MK
29 juli, Mästarmötet, Älmhults MK
27 augusti, Hårdingen, Vara MK
23 september, Dackefejden Grus Sprint, Wäxjö MS

Biljettpris – se Rally-SM 2023  live via Rally Live och vår playkanal på rallysm.se
Samtliga sändningar 695 kronor
Alla tävlingar i Rally-SM 395 kronor
Alla tävlingar i Rally-SM Asfaltsprint 395 kronor
Alla tävlingar i Rally-SM Grussprint 395 kronor
Biljett för enskild tävling 99 kronor

Där det produceras tv ingår denna sändning i respektive biljett. Biljetterna för respektive enskild tävling släpps någon vecka innan tävlingen.

Beställ här 
Biljetten går att betala med kort eller swish

Mer från Rally-SM:

Publikinformation Rally Uppland

Publikinformation Rally Uppland

Programförsäljning: Program finns att köpa från måndag 27/5 kl.18.00 på följande ställen: Gulf Tierp Preem Månkarbo...