Starkt startfält i Skilling 5

26 juli, 2022

På lördag är det dags för Skillingaryds MK att arrangera andra deltävlingen i Rally-SM Grussprint. Tävlingens huvudkvarter och serviceplats är Isamon idrottsplats i Hestra och sträckan som kommer att köras ligger strax väster om Hestra.

Totalt 45 SM-åkare finns på plats för att göra upp om dagens SM-poäng. Som inbjudningsklass är bland annat sydsvenska sprintcupen med, samt ungdomsrally som får känna på den atmosfär som väntar ungdomarnas rallykarriär. 

I RM-klassen standard ses bland andra Vetlandaföraren Emil Friman, med kartläsare Tom Törngren, som ska försvara sin seger från första SM-deltävlingen.

I nationella 2WD har 23 ekipage anmält sig. Här finns duktiga grusförare som Tobias Pettersson, Johan Green, Kristian Johansson, Tomas Pettersson och Magnus Karlsson, där den sistnämnde tävlar för Norrköpings MK och leder mästerskapet med sin Saab 9-3. I Skilling 5 utmanas de av några förare som kör sitt första sprint-SM där bland andra hemmaföraren Henrik Lennartsson, Vimmerbys Victor Karlsson och Växjöförarna Hans Bååth och Robin Adolfsson.

Det kommer att bli stenhårt i toppen och det finns många kandidater till vem som ska stå på pallen hos oss i Skilling 5, kommenterar tävlingsledare Mats Bergman.

Nationella 4WD har sju startande och det delas ut full SM-pott och i klassen ser vi SM-åkaren Jonna Eson Brådhe från SMK Nyköping som har varit riktigt snabb under årets tidigare tävlingar och Håkan Rönnebring från Karlskrona som kan plocka fina poäng till mästerskapet.

I internationella 4WD finns sex deltagare och i denna klass kan kanske totalsegraren finnas? Snabba förare som Mattias Adielsson Göteborgs MF, Jonas Åkesson Karlskrona AK, Fredrik Grahn TUA samt smålänningen Mattis Olsson kör för segern i Skilling 5. Inför Skilling 5 leder Mattias Adielsson med 1 poäng före Mattis Olsson.

Internationella 2WD-klassen är fortsatt, likt tidigare SM-tävlingar, lite tunn och här finns två deltagare.

SM-deltävlingen startar klockan 11.00 från Isamon idrottsplats i Hestra. Samma sträcka körs tre gånger med målgång vid 14-tiden. För poängtabell inför Skilling 5, se under fliken poängtabell på rallysm.se.

Vi använde den här sträckan som avslutning på Skilling 500 för några år sedan. Totala längden på sträckan är 6 kilometer där första delen är snabb byväg som därefter går över några luriga partier genom byn. Efter vägbytet mitt på sträckan är vägen helt magisk mot mål. Sträckan har allt helt enkelt, summerar Leif Samuelsson som är banchef för Skilling 5. 

Skillingaryds MK nöjer sig inte med en tävling utan fortsätter lördagen med ytterligare en tävling i området. Klockan 17.00 är det start för deltävling i Energicupen, Skilling 50, där två specialsträckor körs en gång. I tävlingen har ett 60-tal lokala tävlande anmält sig.

Skillingaryds MK gör något i år som inte hänt sedan 80-talet då klubben arrangerar tre rallytävlingar. Skilling 500 i juni med Värnamo som centralort och nu på lördag Skilling 5 och Skilling 50 på samma dag.

Var kommer då dessa namn ifrån? Det började 1971 med Skilling 500. Namnet ska för det första skapa en association till en av världens största motortävlingar Indy 500 i USA. För det andra var priset till totalsegraren 500 kronor. En ansenlig summa som i dag skulle motsvara cirka 4200 kronor.

Redan efter något år ville klubben göra något för den stora mängden förare som inte hade nått högsta licensklassen så Skilling 50 kom till. En kortare tävling där A-förarna inte fick vara med. Spännande för de andra att för starta först i fältet.

I slutet av 1970-talet startades det upp en serie i Finnvedsregionen med korta tävlingar och ofta så kallade vändsträckor. Innebär att man kör in och vänder och sen tas tiden när bilen står still vid startplatsen igen. Just vid målgången var det ofta konor placerade för att markera platsen för stoppet. Att köra på en kona innebar tidstillägg och oftast en förlorad segerchans. Det var Skilling 5 det, berättar tävlingsledaren Mats Bergman.

Från huvudkvarteret i Hestra är det:
66 kilometer till Borås djurpark
2 kilometer till Isabergs höghöjdsbana
28 kilometer till Store Mosse nationalpark
85 kilometer till Ullared
63 kilometer till Asecs köpcentrum
30 kilometer till High Chaparall
81 kilometer till Bil-musik och leksaksmuseum Rydaholm
98 kilometer till Gränna hamn 

För boende; https://www.visitsmaland.se/sv/upplevelser/boende

Rally-SM Grussprint 2022
9 juli, Mästarmötet
30 juli, Skilling 5
27 augusti, Karlskronapokalen
10 september, YRC-sprinten
8 oktober, Rally Xplosion

 

Biljettpris – vi sänder live
Samtliga sändningar under 2022, biljett gäller 1 januari – 31 december, 595 kronor.
Alla tävlingar i Rally-SM 295 kronor. 
Alla tävlingar i Rally-SM Asfaltsprint 295 kronor. 
Alla tävlingar i Rally-SM Grussprint 295 kronor.
Biljett för enstaka tävling 99 kronor.

Där det produceras tv ingår denna sändning i respektive biljett.

Beställ här
Biljetten går att betala med kort eller swish

Samtliga 2021:års sändningar finns under playkanalen på rallysm.se utan kostnad

Foto på Mattias Adielsson är tagit av Martin Hansson
Pressmeddelande från Skillingaryds MK
För mer information om tävlingen, se under tävlingar på rallysm.se

Mer från Rally-SM: