Vi tog pallplatserna i SSR

21 maj, 2023

I helgen avgjordes SSR, South Swedish Rally, och tävlingens presschef Annemo Friberg summer helgen med följande pressmeddelande och foton: 

Nationella 4wd: Han lär sig snabbt, Robert Andersson. För trots avsaknad av erfarenhet med 4wd på grus gav han sig iväg ut i SSR och tog ledningen direkt.

– Vi har vuxit in i det otroligt bra, och det släppte helt nu på förmiddagen. Men nu känner jag mig sopslut, usch vilken lång helg. Det är svårt att ta in det här, säger ”Robban”.

Ingen var i närheten av deras tempo, Robbans och Jesper Samuelssons i Evo IX:an. Inte på en enda av de tio sträckorna. Seger till slut med över två minuter till Kim Nydén/Jonas Sandin. Den duon är mer eller mindre färsk i de här sammanhangen och i Miragen, överlyckliga vid målgång.

– Vi var femma i morse och slutar tvåa, trots att vi körde punka på slipers nu på sista. Nu andas vi ut, ultraglada, säger Kim.

Upp på pallen klev också Joachim Carlström, som inte åkt någonting med sin Mirage på ett år. Och Tomas Norrstrand i högerstolen hade inte läst noter i SM på 11 år.

– På SS10 tappade vi bromsarna i målgången och for av in i skogen och hoppade över ett dike. Rena turen att vi är här, säger Tomas. De var dryga minuten efter Nydén.

SM-tabellen toppar förstås Andersson/Samuelsson då de också tog hand om powerstage. Tvåa Nydén och trea Carlström.

Internationella 2 wd: Kullings stjärnskott Melvin Bengtsson inledde bäst tillsammans med Carl Eriksson. Men när fredagen summerades var han 1,1 efter forne crosskartstjärnan Isak Reiersen/Lucas Karlsson. 

– Vi blev stoppade på SS1 och tappade lite innan vi fick ok att åka vidare, säger Isak.

– Det har gått jättebra, över förväntan, säger Melvin.

För när samtliga SS var körde vann Isac klassen, 4,6 före Melvin. Som minst skilde det 0,8 mellan dem, till Isaks fördel. Trea blev Patrik Hallberg/John Stigh. Totalt 6 startande och Reiersen toppar SM före Liam Berg (som oturligt la sin Flesta på sidan redan på SS1) och Stefan Olsson.

Nationella 2 wd: Som väntat en knallhård klass. Mattias Adielsson/Bo Holmstrand körde sista delen av SS1 med endast en växel – femman. Nya bekymmer på SS10, annars hade han nog tagit klassegern. Nu blev göteborgaren femma och segrare på powerstage.

Linus Månsson/Martin Heggblad var till sin egen stora förvåning ett stort utropstecken denna helg. Ledde från första till och med näst sista. Men hårt var det! Efter SS7 var marginalen 0,7 till Tim Liljegren och en sträcka senare var Christoffer Jacobsson och Tim Liljegren båda 1 sekund bakom Linus. Då hade Emil Karlsson hittat tillbaka till gammalt gott slag och när Tim tappade på SS9 gick Emil upp som god trea i klassen. Efter ytterligare 9,2 km var Emil tvåa, 1,3 efter Linus. Så powerstage. Linus kom som ett jehu från nybyggda skogsvägen, in vid service och ut på asfalten – där en drivaxel rök. Med mycket kvar att köra blev det ras till åttonde plats efter en sådan superfin SM-tävling.

Emil och Jessica Larsson väntade spänt vid målet på upplösningen, och visst blev det ny klasseger för Volvoparet. Tvåa Kristian Johansson och Fredrik Liv, 8,8 sekunder bakom. Ett tag sedan de stod på pallen, så efterlängtad comeback. Tredjeplatsen knep Tim Liljegren/Stefan Ahl, ytterligare fem efter. Fyra powerstagepoäng till Tim, tre till Emil, fyra till Kristian och fem till Johan Lundqvist/Erik Gustafsson. Tabellen toppar Emil Karlsson före Oskar Sundell och Mattias Adielsson. Sundell slutade sjua i SSR. Totalt 50 startande.

Standard. Martin Lundqvist var säkerheten själv och ledde med halvminuten över Elliot Sjögren efter sju sträckor. Men på SS9, Hägghult 2, brast någonting i upphängningen fram och Martin och Christian Segerström for till skogs. Där blev de kvar. Elliot och Dennis Norén övertog tätpinnen, med blott 17-årige Wille Gad på andra plats. Gad med pappa Magnus i högerstolen var då 22,2 sekunder bakom. Trea Johan Pettersson/Per-Ola Petersson. Den ställningen höll sig över SS10, men på sista tappade en mycket besviken dispensåkare i form av Wille Gad silverplatsen till Johan/Per-Ola. 2,9 sekunder i tidsskillnad. Elliot snabbast, före Johan och Wille. Fyra på powerstage hemmaåkaren Rasmus Bengtsson och femma Jan Johansson. SM toppas nu av Elliot med 48 poäng, före Jan Johansson som har 42. Martin rasade till bronsplats med sina 30 poäng från Lima.

JSM. 21 förväntansfulla till start, 14 nådde slutmålet och snabbast var Isak Reiersen före Melvin Bengtsson och Patrik Hallberg. En som länge var med i toppen var Isak Arvidsson innan han återigen drabbades av motorproblem. Isak leder mästerskapet överlägset med 58 poäng mot Liam Bergs 38 (6:a i SSR). På bronsplats efter två körda tävlingar Jacob Johannesson, 12:a i SSR och 36 JSM-poäng.

Fotnot: För klassen internationella 4WD, och totalsegern, se tidigare inlägg.

Pressmeddelande och foto; Annemo Friberg

Mer från Rally-SM:

Publikinformation Rally Uppland

Publikinformation Rally Uppland

Programförsäljning: Program finns att köpa från måndag 27/5 kl.18.00 på följande ställen: Gulf Tierp Preem Månkarbo...