Vi var snabbast i Karlskronapokalen

27 augusti, 2022

Tredje deltävlingen i Rally-SM Grussprint arrangerades av Karlskrona AK. Tävlingen genomfördes med en omtyckt sträcka strax intill serviceplatsen vid NKT Arena vid regementet. Sträckan som var 7 kilometer kördes tre gånger. 

Totalvann gjorde hemmafavoriten Jonas Åkesson med Skillingaryds MK:s Nellie Karlsson. Jonas och Nellie som tävlar i internationella 4WD klassen. Totaltiden blev 13.08,0 och endast 1,4 sekunder före tvåan Mattias Adielsson och Maja Bengtsson. 

Jonas Åkesson berättar efter målgång om den 7 kilometer långa sträckan, som gick tre gånger, intill regementet strax utanför Karlskrona: 

– Det gick vägen. Jag snurrade tyvärr och tappade en massa tid på sista vändan. Tappade 2-3 sekunder så vi fick ta ordentligt resterande. Om jag ska fortsätta köra grussprintarna? Ja, det beror på chefen där hemma, om jag får fortsätta i serien, säger Jonas Åkesson och fortsätter. 

– Jag känner till området här i Karlskrona väl, men inte just den här vägslingan har jag inte kört. Nellie och jag har inte kört tillsammans tidigare. Hon är lugn, trygg, fantastiskt duktig och oerhört fokuserad, säger Jonas Åkesson

I nationella 4WD vann Jonna Eson Brådhe SMK Nyköping och Lars Andersson SMK Trollhättan. De var 9,1 sekunder före tvåan Håkan Rönnebring, Karlskrona AK och Robin Sandberg från Ryds MK. 

I nationella 2WD var Victor Karlsson från Vimmerby MS snabbast efter två vändor, men när tredje sträckan skulle köras fick Victor bryta med tekniska bekymmer i starten. Istället drog Tobias Pettersson och Åke Kjellgren från Gränna MK längsta strået och blev dagens snabbaste 2WD när slutmålet nåddes med åtta sekunder före Magnus Karlsson och Jonas Sandberg från Norrköpings MK. 

Tobias Pettersson visste inte om vad som var på väg att hända när han gick i sträckmålet på sista vändan. Han siktade på pallplats. 

– Nej, jag kunde inte stanna vid Erik Telehagen på rallyradion. Vi hade lite tekniska bekymmer så jag var tvungen att åka vidare. Det var inte förrän jag kom in hit till slutmålet som jag såg Victor och fick reda på att han inte kört sista sträckan. Det var synd. Alltid roligare att åka om det. Vi har haft en bra dag. Vi har förbättrat oss för varje sträcka vi kört. Detta blev min andra klasseger i Rally-SM Grussprint. Verkligen jättekul och jag är glad för poängen inför nästa deltävling som är i Vallentuna, säger Tobias vid målgång. Kartläsare Åke Kjellgren är också nöjd: 

– Det har gått bra idag, Tobias har förbättrat sig under hela dagen. Jag kom dock av mig i noterna på exakt samma ställe under alla tre vändorna, varpå Tobias flikar in ”– Det hade mindre betydelse att åka onotat”.

Standardklassen vanns av Emil Friman, Vetlanda RRC, och Tom Törngren från Gränna MK. Det är tredje klassegern för Emil och Tom i grussprint. Tvåa i klassen blev SMK Hörbys Christian och Ellinor Tranström.

För fler resultat och poängtabell efter tredje deltävlingen i Rally-SM Grussprint, se under fliken poängtabell

Foto: Sara Mejving

Mer från Rally-SM: