Hälsingerallyt 2024 – En succé

5 april, 2024

Den 20 januari arrangerade SMK Hälsinge premiären av årets Rally-SM i Hudiksvall. Det var första gången sedan 80-talet som klubben stod arrangör för ett SM-rally, och trots temperaturer ner mot 30 minusgrader blev tävlingen en succé.

Rickard Thulin från SMK Hälsinge var tävlingsledare för Hälsingerallyt, och han ser med glädje tillbaka på årets rally.

Som alltid när man vart i händelsernas centrum är man lite tom efteråt. Det hände mycket på kort tid. Personligen har det vart en stor uppoffring att vara med och rodda i detta, men det har vart stort och häftigt att vara en del av arrangemanget. Det var helt klart värt uppoffringarna, säger Richard Thulin.

Det går inte komma från att SM-tävlingen satt positiva spår i föreningen. Det är många funktionärer som uttryckligen sagt att vi måste göra detta flera gånger.

Frågan att arrangera en deltävling i SM 2024 kom sent under 2023, och det beskrevs som en expresstävling med alla saker som behövde lösas för att rallyt skulle bli av. Givetvis fanns det utmaningar, men Thulin och SMK Hälsinge tar med sig övervägande positiva saker från Hälsingerallyt.

Tävlingsmässigt funkade allt bra. Sträckorna var bra och utmanande, och vi fick framför allt se många tävlande som var glada över att vara i gång och tävla. Det är nått speciellt med SM, och det märktes tydligt att alla förare och kartläsare var laddade på att just få åka SM, säger Rickard och fortsätter:

Sen finns det många utmaningar i att göra ett sådant här stort arrangemang. Att koordinera allt från kommunen, entreprenörer, sponsorer, tävlande och funktionärer och att få kommunikationen att fungera. Det är nog den största utmaningen, och något vi lärde oss mycket av.

Trots att temperaturen aldrig översteg 20 minusgrader under tävlingsdagen, så var det många som trotsade kylan och gav sig ut och kollade på rallyt. Både i skogarna kring Hassela, Gnarp och Bergsjö. Men framför allt på Arena Hagmyren där tävlingens sista sträcka avgjordes.

Vi sålde nästan slut alla våra programblad. Jag är överraskad över hur mycket folk det var ute trots kylan. Vi hade närmare 1000 betalande som kom till Aren Hagmyren, och då gick barn och ungdomar in gratis. Restaurangen på arenan var väldigt nöjda med dagen.

Även för SMK Hälsinge ser Rally-SM ut att bli en ekonomisk framgång.

Vi har inte fått in alla fakturor för tävlingen än. Men som budgeten ser ut just nu ser det också lovande ut.

Med en premiärtävling som hyllats av såväl förbund, tävlande, publik och partners är den stora frågan: När arrangerar SMK Hälsinge en deltävling i Rally-SM igen?

Det pratas som sagt mycket om SM i klubben, och det finns redan en förväntan på nästa gång. Så vi pratar i termer om att det ska bli en gång till. I nuläget vet vi inte om det blir 2026 eller 2027 som vi siktar på. Men det finns redan ett förslag på en bansträckning, där Arena Hagmyren blir en mer naturlig utgångspunkt för ett ännu mer publikvänligt rally, avslutar Rickard Thulin.

Mer från Rally-SM:

Publikinformation Rally Uppland

Publikinformation Rally Uppland

Programförsäljning: Program finns att köpa från måndag 27/5 kl.18.00 på följande ställen: Gulf Tierp Preem Månkarbo...