Robert Andersson tillbaka i SM: ”Det ska gå flat out hela tiden”

29 mars, 2024

Publikfavoriten Robert Andersson vann SM-guld i Nationella 4WD 2023 tillsammans med kartläsaren Jesper Samuelsson. Efter säsongen såldes Mitsubishin, och under vintern har duon kört en historisk Volvo 240 i bland annat Rally Sweden.

Men nu är Eskilstuna-föraren tillbaka i SM. Denna gång i en Volvo 940.

Vi körde den historiska Volvon i vintras, och gjorde ordning bilen bra. Det kändes nytt och kul att prova på Volvo. Planen från början var att sälja den bilen efter Rally Sweden, och då tänkte jag att det vore kul att prova på Volvo 940 Jag saknar SM redan, även om vi bara vart borta en liten stund, säger Robert.

Robert, som även tog SM-guld 2019 i en tvåhjulsdriven Peugeot, har alltid höga ambitioner när han sätter sig bakom ratten. Men är initialt ödmjuk inför Volvo-debuten i SM.

Bilen är kanske inte den värsta, men jag tror att den är skaplig. Jag tror det finns potential för utveckling. Det spelar ingen roll om vi är 10:a eller 15:e. Fan, jag börjar bli gammal och kan acceptera att vi är efter.

Om vi ställer samma fråga på fredag i Nyköping, kommer du ge samma svar då?

Absolut inte! Jag försöker bara få ner förväntningarna. Det är klart vi inte åker till Nyköping bara för att leka. Jag har sagt till Jesper att det ska gå fullt. Det ska vara flat out hela tiden, säger en märkbart mer taggad Robert.

Allt är nytt med bakhjulsdrift, så jag vet inte om jag är kåt eller kissnödig.

De som såg Robert och Jesper framföra deras Volvo 240 i vintras, kommer inte bli besvikna.

Publiken ska ha sitt. Det var många reaktioner och klipp på sociala medier i vintras när vi körde 240. Jag lovar att det ska bli ännu bättre nu. Det ska vara glädjerop hela tiden när vi kommer i skogen.

Just nu pågår förberedelserna för att både bil och besättning ska vara på topp inför Rally Nyköping den 10-11 maj.

Vi går igenom bilen nu. Vi förstod på 240:n i vintras att det är viktigt att få till geometrin och liknande för att bilen ska bli lättkörd. Sen hoppas vi kunna köra några mindre tävlingar innan Nyköping för att bli varma i kläderna.

Avslutningsvis måste vi fråga Robert hur en regerande Svensk Mästare firar påsk?

Det går i motorsportanda hos mamma och pappa. Det blir lite luftgevärsskytte på dagen och på småtimmarna drar jag och farsan nog till hans Sukka-verkstad och ljuger lite. Kanske med någon incar-film på tv:n.

Robert och hans pappa Dan är kända för att stänga baren. Så alla undrar: Vem lägger sig först av far och son Andersson?

Det är nog lika mellan oss där, avslutar Robert.

Mer från Rally-SM: