Hemmaförarna laddar för Hälsingerallyt

16 januari, 2024

SM-premiären Hälsingerallyt har lockat några av landet och världens bästa förare, kartläsare och team. Även intresset bland de lokala ekipagen är stort inför helgens Rally-SM.

Patrik Flodin från Ilsbo är kanske den mest namnkunnige hemmaföraren, som vunnit SM-guld fem av de senaste sex åren. Som regerande mästare i Internationella 4WD går också Patrik med kartläsaren Göran Bergsten ut med nummet ett på dörren. Även Jari Liiten i samma klass är att betrakta som hemmaförare, då han är uppväxt längs med sträcka fem.

I den Nationella fyrhjulsdrivna klassen startar bland annat Tomas Bergman i sin Mitsubishi, Bergman som bland annat ledde SM-finalen i Arvika i höstas innan han fick problem. En annan hemmaförare är Marcus Frändén, som tävlar i sin unika Nissan Sunny från 1991. Frändén, vars familj kommer från Hassela, har närmare hemifrån till sträckorna än från HQ i Hudiksvall.

Det är kul att det blir SM här. Vi har lite familjeära att försvara, för pappa var trea när det senast var vinter-SM i Hudiksvall 1982. Vi åker mest för att det är kul. Jag har någorlunda koll på sträckorna som ska vara med, två och en halv sträcka har jag kört innan, säger Frändén.

Marcus, som tävlar i samma bil som hans pappa tidigare körde, har med sonen Simon som kartläsare.

Det märks att det är ett stort intresse för rallyt här. Folk pratar om det från Sundsvall ner till Hudik. För intresset för sporten här uppe är det väldigt stort att vi fått SM. Vi hoppas på mycket folk i skogen på lördag, och att det inte blir för kallt.

I den tvåhjulsdrivna klassen finns det många hemmahopp. Ett av dom är Niklas Hägg, som tidigare vunnit SM-guld. I Hälsingerallyt kommer han till start i en för honom ny Toyota Corolla.

Två yngre förare i klassen är Hampus Karlsson och Mikael Gullinder. Båda är tidigare medaljörer i Back-SM, som nu satsar på Rally-SM och får inleda säsongen på hemmaplan.

Det bli mitt första Rally-SM, och få köra det på hemma plan är riktigt roligt. Jag hoppas på mycket folk ute i skogen. Vi ska försöka sätta några bra sträcktider, och siktar på topp tio i klassen, säger Mikael som har med sig kartläsaren Caroline Gassner.

De ska bli grymt kul att få åka SM på hemmaplan. Vi är verkligen taggade, för vi vet hur fina sträckor det brukar vara runt Hudiksvall. Vi ska försöka hänga med i toppen i JSM, säger Hampus, som startar en bil före Gullinder.

För hemmaklubben SMK Hälsinge tävlar även Mats Jönsson och Lars Norin i 2WD. Medan Daniel Jonsson och Emma Hägg ställer upp i Standard-klasen.

Mer från Rally-SM: