Rally-SM startar spännande säsong i Hudiksvall

17 januari, 2024

På lördag den 20 januari startar årets Rally-SM med Hälsingerallyt i Hudiksvall. Med ett av de starkaste startfälten i modern tid väntar fantastiska vintervägar när SM-serien avgör den första av sex deltävlingar för 2024.

16 ekipage kommer till start i klassen Internationella 4WD, där hemmaföraren och den regerande mästaren i klassen, Patrik Flodin och Göran Bergsten, bjuds på hårdast tänkbara motstånd. Tre tidigare juniorvärldsmästare finns på startlinjen i form av Pontus Tidemand, Patrik Sandell och Tom Kristensson. Fjolårets silver- och bronsmedaljörer Albin Nordh och Jonas Åkesson utmanar också för Team Nybe, tillsammans med många fler.

Det kan komma att bli tuffa förhållanden att gå ut först på vägen. Och även konkurrensen är tuff. Men vårt mål är att ta så många poäng det går, även om seger självklart alltid är ett mål. Men att placera sig högt i resultatet under alla tävlingar kommer att bli viktigt eftersom varje poäng kommer vara avgörande i slutet av säsongen, säger Patrik Flodin.

Hemmaförare i Internationella 4WD är också Jari Liiten, vars föräldrarhem ligger på sträcka fem.

I Nationella 4WD går Kim Nydén från Lindesberg ut som första bil. Nydén tog silver i klassen under fjolåret. Oskar Sundell från Sandviken i en Mitsubishi Mirage är nytillskott i klassen, och visade god form genom att sluta tvåa i genrepet i Falun förra helgen. Hemmaförare i klassen är Tomas Bergman från hemmaklubben SMK Hälsinge ihop med Ida Lidebjer Granberg, Bergman som tidigare tagit flertalet pallplatser i SM.

– Det ska bli roligt, och bekvämt, att köra Rally-SM på hemmaplan. Många i Hudiksvall visar stort intresse för rallyt, och det går oftast bättre för mig när tävlingarna är nära hemmet. Lokalkännedomen ger lugn och möjlighet att fokusera på själva tävlingen, säger Tomas Bergman.

Den tvåhjulsdrivna klassen är den absolut största i SM, med närmare 40 startande i Hudiksvall till helgen. En överraskning i anmälningslistan var PG Andersson, tidigare juniorvärldsmästare, som sedan 2019 tävlat i Internationella 4WD. PG gör i Hälsingerallyt ett inhopp i en tvåhjulsdriven Toyota Corolla.

En av hemmafavoriterna i klassen är Niklas Hägg och Toni Sundqvist. Hägg en tidigare SM-vinnare, som har stora ambitioner i hemmatävlingen.

Att köra Rally-SM hemma blir fantastiskt! Vi ser fram emot att starta Hälsingerally med en toppenbil. Jag har aldrig haft en bättre tvåhjulsdriven bil. Det ska bli spännande att se om vi har fördel på hemmaplan. Hoppas på mycket publik, säger Niklas Hägg.

Flertalet juniorer återfinns i klassen, bland annat Patrik Hallberg och John Stig som förra helgen vann klassen i Finnskogsvalsen.

Standardklassen bjuder på närmare 10 startande. Fjolårets silvermedaljör Jan Johansson finns på startlinjen, men kommer utmanas hårt av hemmaföraren Daniel Jonsson från SMK Hälsinge i par med Emma Hägg.

Hälsingerallyt avgörs med sex sträckor under lördagen den 20/1. Fem sträckor körs i Nordanstigs Kommun kring Hassela, Bergsjö och Gnarp. Avslutande Power Stage körs inne på travbanan Arena Hagmyren.
Foto: JCRallypics

Mer från Rally-SM: