Inget säkrat SM-guld när P-G tvingades bryta Snapphanerallyt

11 september, 2021

P-G Andersson hade tillsammans med GN Motorsport chansen att säkra SM-guldet redan i helgen under Snapphanerallyt. Dessvärre gjorde ett eget misstag att han och inhoppande co-driver Johns Stigh tvingades bryta i ledning på fjärde sträckan.

– Jag skulle ha backat av lite och kört på säkerhet, men det är inte riktigt min grej. Vi får ta det i Skilling 500 istället, säger P-G.

P-G kom till start i tredje SM-deltävlingen med målet att säkra upp SM-guldet med en deltävling kvar på säsongen. I högerstolen blev det ett akutbyte sedan Anders Fredriksson blivit magsjuk. Uppdraget gick med kort varsel i stället till rutinerade John Stigh, V:a Östergötlands MK. Han har bland annat åkt med JImmy Joge, Jari Saarinen, John Holmberg, Tom Kristensson och den här säsongen ser vi honom med Per Göhtberg i samma SM-klass som P-G och Anders.

– P-G och jag började i stort sett våra karriärer samtidigt och var med i Juniorlandslaget ihop i början av 2000-talet, säger John.

De ledde rallyt med 7,7 sekunder efter tre raka sträcksegrar och hade ett rejält tempo på fjärde sträckan när det tog stopp:

– Jag hade en bra känsla hela rallyt och körde på i mitt vanliga tempo. Jag vred in lite för tidigt och var kanske två decimeter för långt in. Jag rundade en sten men sen slog jag i en stubbe i det kantklippta diket, säger P-G

Där tog det stopp med trasig drivaxel.Eftersom den här deltävlingen inte erbjuder omstart efter servicen, var det färdigkört för den här gången.

– Jag skulle självklart ha backat av lite på tempot och kört på säkerhet istället, men det är inte riktigt min grej. Jag håller ju på med det här för att få ut så mycket som möjligt för egen del och en stor del är ju adrenalinkicken. Lite synd om John, för det här var helt mitt eget misstag, säger P-G.

John Stigh tar trots det trista slutet med sig en positiv erfarenhet.

– Det har varit ladd från första metern, kan jag lova. Ett riktigt kul minne att få åka med en sån rutinerad förare som P-G. Synd bara att det blev ett så tråkigt avslut på tävlingen, säger han.

Nästa deltävlingen är SM-finalen Skilling 500 som körs om två veckor. Då kommer Anders vara tillbaka i högerstolen för att slåss om SM-guldet, medan John Stigh är tillbaka hos Per Göthberg.

– Vi får ta nya tag i finaltävlingen i Skillingaryd om två veckor, avslutar P-G.

P-G leder fortfarande rally-SM med sex poäng trots att denna tävling blev poänglös.

Snapphanerallyt
1. Jonas Åkesson 45.33,8
2. Mattias Adielsson 45.38,0 +4,2
3. Christoffer Haglund 46.02,6 +24,6
4. Sebastian Johansson 46.13,2 +39,4
5. Fredrik Grahn 47.21,4 +1:47,6
– P-G Andersson, bröt

Foto: GN Motorsport Sweden. John Stigh hoppade in med kort varsel och ersatte magsjuke Anders i Snapphanerallyt. 

Mer från Rally-SM: