Jonas och Martin snabbast i Skilling 5

31 juli, 2022

Under lördagen genomfördes andra deltävlingen i Rally-SM Grussprint i Hestra där Skillingaryds MK körde en specialsträcka på 6 kilometer tre gånger. 

Totalsegrade gjorde Jonas Åkesson, Karlskrona AK, och Martin Holmdahl, KNA Kongsvinger i internationella klassen 4WD med sin team Nybes Skoda Fabia R5. 

– Det gick enligt plan. Vi hade rätt däck och rätt inställningar, summerar Jonas Åkesson nöjt efter tävlingen.

Tvåa i klassen och i totaltabellen var Mattias Adielsson och Maja Bengtsson, som tog sträckseger på sista vändan, men hade ändock 2,9 sekunder upp till Åkesson/Holmdahl.  

I klassen nationella 4WD segrade Jonna Eson Brådhe, SMK Nyköping, tillsammans med kartläsare Lars Andersson, SMK Trollhättan, 22,9 sekunder före Andreas Pettersson och Fredrik Nilsson.

Nationella 2WD där flest deltagare hade anmält sig var det tajt i toppstriden. Hemmaföraren Henrik Lennartsson med Christoffer Svensson ledde klassen, och en femteplats totalt, när sista vändan skulle avklaras. Henrik och Christoffer åkte dessvärre av vid publikplatsen, och framför tv-kamerorna, och kunde inte fullfölja tävlingen. Kristian Johansson och Danny Holgersson låg och bevakade sin andraplats inför sista och hade 5,8 sekunder upp till Henrik och Christoffer, men vid slutmål korades Kristian från Borås MK och Danny från Ryds MK till segrare i klassen och körde in på en femteplats totalt i tävlingen. Tvåa i nationella 2WD blev Victor Karlsson, Vimmerby MS och Jonas Magnér från KAK Motorsport. Tredjeplatsen tog vinnaren från Älmhult plats, Magnus Karlsson och Jonas Sandberg, båda från Norrköpings MK. 

Kristian Johansson, Borås MK, berättar om segern i nationella 2WD. 

– Succé får man väl sammanfatta dagen. Visst Lennartsson öppnade hårt men jag hade stora problem med rullgrus med så tidigt startnummer plus att jag tog det lite lugnt i och med att det inte hade gått så bra tidigare i år och behöver återfå självförtroendet. Till denna gång blev det byte av däckmärke vilket blev ett lyft. Kände direkt att jag kunde lita på bilen och jag kunde höja farten allt eftersom. När vi satte snabbaste tid på andra då förutsättningarna var likvärdiga på vägen kände jag att en medalj var realistisk. Det fick bli en urladdning på sista sträckan och det gick jättebra. Blev en ganska oväntad seger. Tråkigt för Lennartsson att han inte tog sig i mål, då hade jag nog blivit tvåa. Men som sagt. Man ska ju hela vägen. Skönt att det gick bra med han och Christoffer i allafall, säger Kristian om klassegern i Skilling 5 som tackar Danny Holgersson som kunde hoppa in under dagen istället för ordinarie codriver Fredrik. 

I internationella 2WD gjorde Emil Johansson och Catalina Floberg från Falköpings MK en överlägsen körning och vann klassen med närmare 2 minuters marginal. 

I standardklassen tog Emil Friman från Vetlanda och Tom Törngren från Gränna MK sin andra klasseger.

För poängtabell inför deltävling tre, som avgörs i Karlskrona i slutet av augusti, se rallysm.se

Rally-SM Grussprint
9 juli, Mästarmötet
30 juli, Skilling 5
27 augusti, Karlskronapokalen
10 september, YRC-sprinten
8 oktober, Rally Xplosion 

Biljettpris – se Rally-SM grussprint
Samtliga sändningar under 2022, biljett gäller 1 januari – 31 december, 595 kronor.
Alla tävlingar i Rally-SM 295 kronor.
Alla tävlingar i Rally-SM Asfaltsprint 295 kronor.
Alla tävlingar i Rally-SM Grussprint 295 kronor.
Biljett för enstaka tävling 99 kronor. 

Där det produceras tv ingår denna sändning i respektive biljett. 

Beställ här 
Biljetten går att betala med kort eller swish

Samtliga 2021:års sändningar finns under playkanalen på rallysm.se utan kostnad

Mer från Rally-SM: