Knallhårt i Nationella 2WD

27 september, 2021

I deltagarmässigt tunga Nationella 2WD (31 startande) blev det guld till fjolårets silvermedaljörer Hampus och Pontus Jakobsson. Silver till Emil Karlsson/Jessica Larsson och brons till Victor Karlsson/Jonas Magnér. Powerstage avgjorde!

Guldläge de luxe hade Patrik Flodin/Göran Bergsten redan i Hässleholm, men då rasade motorn när det bara återstod någon kilometer. En insamling startades av goda vänner och en ny motor var på plats. Då gled Flodin ut lite och fick punktering redan på SS1. Det blev en bula på fälgen som slog sönder bromsoket och gjorde att bromsskivan gick av. Väl på service upptäcktes att bakaxeln blivit så pass skadad att det inte gick att starta om.

– Det svider lite extra att tvingas bryta nu när det var så många som ställde upp och hjälpte oss. Vi hade verkligen velat göra det här för alla sponsorer och supportrar, skrev Patrik i sin pressrelease efteråt. Positivt är att han redan verkar ha bestämt sig för en fortsättning i den röda Volvon nästa år.

Ledningen tog istället friskusen Henrik Lennartsson i par med Christofer Svensson, Skillingaryds MK. Men varken de eller Victor Bergsander/Christoffer Lund kunde fortsätta tävlingen på lördagen utan fick ge upp efter fredagen.

Efter fem körda sträckor var det överraskande nog Jonas Kruse/Maja Bengtsson som ledde klassen, halvsekunden före bröderna Hampus och Pontus Jakobsson.

Bröderna Jakobsson vann JSM förra året och silver i senior-SM. Kruse har förvisso också guldmedalj i hyllan, men den har hunnit samla damm efter att ha legat där i flertalet år. För det var dags att summera Nationella 2WD 2021 hade Kruse tappan halvminuten till Jakobssons, och slutade därmed fyra. Trea blev vinnarna i Snapphanerallyt, Emil Karlsson/Jessica Larsson. Upp till segrande Jakobssons hade de dryga 25 sekunder. Tvåa Victor Karlsson/Jonas Magnér, slagna med 16,5 sekunder.

Det blev en riktig rysare! För inför sista, sträcka 15 och powerstage låg alla tre ekipagen på samma poäng med de placeringarna de hade. Powerstage skulle bli avgörande! Klockan stannade på 2.27,5 för Jakobssons, 2.27,9 för Emil/Jessica och 2.28,9 för Victor/Jonas.

Jämnare kunde det knappast bli! Poängställningen skvallrar som samma sak. Och Patrik Flodin/Göran Bergsten slutade precis utanför medaljplats med sina 60 poäng.

Dubbla guld blev det för Jakobssons, silver till Martin Jakobsson/Henrik Lundh och brons till Jacob Johannesson/Danny Holgersson.

Resultat Nationella 2WD
1 Hampus Jakobsson/Pontus Jakobsson, SMK Nyköping, 1.04.47,5
2 Victor Karlsson/Jonas Magnér, Vimmerby MS/KAK Motorsport, 1.05.04,0
3 Emil Karlsson/Jessica Larsson, Hällefors MK/Rasbo MK, 1.05.12,7

SM Nationella 2WD
1 Hampus Jakobsson/Pontus Jakobsson, SMK Nyköping, 75 poäng
2 Emil Karlsson/Jessica Larsson, Hällefors MK/Rasbo MK, 74
3 Victor Karlsson/Jonas Magnér, Vimmerby MS/KAK Motorsport, 73

JSM Nationella 2WD
1 Hampus Jakobsson/Pontus Jakobsson, SMK Nyköping, 97 poäng
2 Martin Jakobsson/Henrik Lundh, Kolsva MS/Eskilstuna MK, 67
3 Jacob Johannesson/Danny Holgersson, Gullabo RC/Ryds MK, 48

Bildtext: I Göhlins Skilling 500 var Jonas Magnér och Victor Karlsson tvåa, i SM blev det brons. Guld till bröderna Pontus och Hampus Jakobsson, som också vann finalen och SM-silver till Jessica Larsson och Emil Karlsson, trea i finalen. Jakobssons tog även hand om JSM-guldet. Foto: Pia Nilsson

Mer från Rally-SM:

Publikinformation Rally Uppland

Publikinformation Rally Uppland

Programförsäljning: Program finns att köpa från måndag 27/5 kl.18.00 på följande ställen: Gulf Tierp Preem Månkarbo...