P-G Andersson tvingades bryta – efter lyckad omstart ligger de femma i Rally-SM

8 februari, 2023

Regerande svenska mästarna i internationella fyrhjulsdrivna klassen, Per-Gunnar ”P-G” Andersson och Anders Fredriksson, båda Årjängs MK, kom till start i SM-premiären i Lima i Team Skåab:s splitter nya Ford Fiesta R2 från M-sport med målet att försvara sitt guld. 

De inledde rallyt med näst snabbaste tid efter norske VM-föraren Ole Christian Veiby men bara fyra kurvor in på andra sträckan tog deras framfart abrupt stopp. 

– Tyvärr föll jag på eget grepp på andra sträckan med lite för hård attack. Jag visste att det var spårig och snöigt i början av sträckan och blev lite irriterade på mig själv för att jag tog i för hårt. Det släppte i lössnön, vi snurrade och jag åkte in i ett träd. Som tur var slog vi inte sönder något som började läcka, så vi kunde ta oss till service, säger P-G. 

Mekanikerna gjorde ett kanonjobb och på sträcka fyra stod de åter på startlinjen. Trots att de körde två sträckor mindre än konkurrenterna och fick över tio minuters tidstillägg, slutade de nia i rallyt. Och tack vare segern på rallyts sista sträcka plockade de hem fem extra SM-poäng. Det lägger dem på femteplats i SM-tabellen. 

– Mekanikerna i Team Skåab räddade oss verkligen idag. Stort tack till teamet som fixade bilen. Det är tur att jag kör för ett så bra team som fick till bilen så fort och sen bad mig gå ut och köra fullt igen. Det såg mörkt ut när vi stod i skogen, men vi tappade ändå inte så mycket i SM-tabellen i slutändan. De sträckor jag fick köra har egentligen gått riktigt bra, säger P-G. 

SM tabell 2023
1. Ole Christian Veiby 29 poäng
2. Patrik Flodin 25 poäng
3. Fredrik Åhlin 22 poäng
4. Dennis Rådström 19 poäng
5. P-G Andersson 18 poäng

Pressmeddelande från P-G Andersson och foto Annemo Friberg

Mer från Rally-SM: