Rally-SM inleder grussäsongen med spännande startfält i Rally Nyköping

7 maj, 2024

Den 10-11 maj avgörs den tredje deltävlingen i årets Rally-SM i Nyköping, och den första för året på grus. Över 110 bilar står på startlinjen när Rally Nyköping är tillbaka i SM för första gången på fem år.

Rallyt inleds redan på fredagskvällen när bilarna går över rampen på torget i Nyköping klockan 17:00. Därefter följer fyra sträckor på fredagen. Tävlingen avslutas sedan med ytterligare elva sträckor på lördagen. Totalt 15 sträckor ska köras under helgen.

Dennis Rådström från Torsby toppar tabellen i Internationella 4WD efter vinterns två tävlingar. Han följs tätt i mästerskapet av Team Nybes Fredrik Åhlin och sin teamkollega Patrik Flodin, Hälsingeföraren som vann senast i Sandviken.

Vi går in i helgen med en grym känsla. Det har känts bra sedan första gången vi satte oss i GK Door Team Sweden:s VW Polo R5. Vi har jobbat på sedan i vintras, och hoppas kunna fortsätta matcha de stentuffa konkurrenterna även i Nyköping, säger Dennis Rådström.

15 bilar kommer till start i Internationella 4WD, där dom tidigare juniorvärldsmästarna Tom Kristensson och Pontus Tidemand utmanar.

Kim Nydén från Lindesberg kommer in i sommarsäsongen som ledare i Nationella 4WD med sin Mitsubishi Mirage. I en likadan Mitsubishi gör hemmaföraren Jonna Eson Brådhe årspremiär i SM. SMK Nyköpings hemmahopp tog en bronsmedalj i SM förra året.

Äntligen är det SM på hemmaplan, som vi längtat efter denna helg. Målet är självklart att försöka hänga med i toppen och utmana. Jag tror hela Nävekvarn kommer gå på tårna på lördag eftermiddag när sträckorna går bara några kilometer hemifrån, säger Jonna Eson Brådhe.

Största klassen med råge i Rally Nyköping är 2WD, med över 60 bilar. SM-ledare är junioren Patrik Hallberg från Haninge, som vann senast i Sandviken.

Det är klart att vi har stora förhoppningar inför Nyköping. Vi har ett bra utgångsläge i tabellen, så det gäller att ha den i bakhuvudet och tänka taktiskt. När vi kommer ut på gruset kommer dom bakhjulsdrivna bilarna bli snabba, så vi får se upp för dom, säger Patrik Hallberg.

En av dom bakhjulsdrivna bilarna körs av dubbla juniorvärldsmästaren PG Andersson från Årjäng. PG och kartläsaren vann SM-premiären i Hudiksvall i vintras, då i en framhjulsdriven Toyota Corolla. Nu sitter dom i en nybyggd BMW 1M från teamet Drive VXO Motorsport.

– Bilen känns riktigt bra, även om jag inte hade någon att jämföra mig med. Men spontant hade jag en bra känsla i bilen. Jag har aldrig kört i Nyköping men har hört att det är rätt luriga vägar – så det här ser jag verkligen fram emot, säger PG Andersson.

Standardklassen mönstrar årets hittills största startfält, där Andreas Hovind från Enköping leder SM. Bara fyra poäng bakom jagar Värmländske Jan Johansson i en Nissan Sunny.

Vi har inte hunnit testa eller köra någon tävling inför helgen, så vi får hoppas på gammal rutin. Jag tror det kommer bli en händelserik tävling, som det alltid är i Nyköping. Det är många lite kortare sträckor, vilket passar mig bra. Riktigt roligt med stort startfält i helgen, säger Jan Johansson.

Rally Nyköping är premiär för Nordiska Mästerskapet, med stort internationellt intresse. Nio ekipage från Norge, åtta från Finland, två från Danmark och ett från Österrike ställer upp i Rally Nyköping.

Mer från Rally-SM:

Publikinformation Rally Uppland

Publikinformation Rally Uppland

Programförsäljning: Program finns att köpa från måndag 27/5 kl.18.00 på följande ställen: Gulf Tierp Preem Månkarbo...