Så görs nya arrangörsnoterna till Rally-SM

6 maj, 2024

Som tidigare presenterat kommer arrangörsnoterna till resterande fyra deltävlingar i Rally-SM att skrivas med hjälp av Jemba Inertia Notes System.

Rutinerade co-drivern Arne Johansson är den som tagit fram det datoriserade system som framställer noterna, han ansvarar även för utbildning, godkännande och kvalitetssäkring av notskrivarna.

För dom kommande tävlingarna i Nyköping och Tierp är det som tidigare aviserat Jörgen Joons som gjort noterna, tillsammans med Arne.

Samma process användes i framtagandet av noter för Sigtunas tävling Aspgren Bygg sprinten i slutet av april. Efter tävlingen skickades en enkät ut till samtliga tävlande som gav ett medelbetyg på 7.4, på en skala om 0 till 10. På ingen av frågorna var medelbetyget lägre än 6.3, det vill säga alltid bättre än neutralt som är 5.

Vi har åkt sträckorna med sensorboxen och gjort mätningarna. Noterna blir väldigt konsekventa eftersom det är en dator som gör det. Sen har vi redigerat noterna lite. Men vi ändrar aldrig graderingen av en sväng, den är alltid konsekvent. Trots det höga betyget så måste man lyssna på synpunkter från brukarna, så att vi kan utveckla våra noter till en ännu högre klass, säger Jörgen Joons.

Jag förstår de tävlande som inte gillar att vi byter notskrivare mitt i säsongen. Men förhoppningsvis kommer det inte ske mer i framtiden. En utvärdering kommer göras efter säsongen och självklart ska de aktiva genom vårt tävlanderåd få säga sitt om vem som skriver noterna från 2025 och framåt, säger Jonas Kruse, projektledare för Rally-SM.

Foto: Arvikbild – Jaanus Ree / Red Bull Content Pool (Bilden har inget med framtagandet av noterna till Rally-SM att göra.)

Mer från Rally-SM:

Publikinformation Rally Uppland

Publikinformation Rally Uppland

Programförsäljning: Program finns att köpa från måndag 27/5 kl.18.00 på följande ställen: Gulf Tierp Preem Månkarbo...