Rallyweek; Lukas Hägg ”– Det blir ett enormt äventyr för mig”

31 december, 2021

I internationella 2WD finns långväga Lukas Hägg, tävlandes för Trelleborgs MK, och även bosatt i Trelleborg, tillsammans med codriver Daniel Borgqvist, Olofströms MK, i sin Ford Fiesta Rally4.

– Ja precis, det är ju en ganska lång bit för oss att köra. Men vi börjar på tisdag och då är tanken att vi tar oss till Sundsvall för nattvila. Sedan kör vi resterande 60 mil på onsdagen och hoppas anlända till Boden under kvällen. Vi är tre förare som turas om och kör det stora ekipaget, så det kommer gå kanon, säger Lukas Hägg. 

Hur har ni i teamet laddat upp inför första deltävlingen i Rally-SM?

– Teamet hade önskat att få in ett test innan det var dags att prestera. Men det har varit svårt att klämma in detta i det redan fullspäckade schemat. Så de första metrarna med denna bilen blir under shakedownen under torsdagen. Så vi har fått ladda upp med att kolla över materialet för att se till att vi gjort vår del och att det är ordning på grejerna. 

Kan ni berätta om tävlingsbilen?

– Tävlingsbilen är en Ford Fiesta Rally4. Fabriksbyggd bil från M-sport Polen. 210 hästars framhjulsdriven bil och det är en fullspäckad rallybil som tusentals ingenjörer har lagt ned många timmar på att få så bra som möjligt, berättar Lukas. 

När tävlade ni på vinterunderlag senast?

– Senast vi körde på vinterunderlag var i Vännäs 2020 då i vår gamla Ford Fiesta 1.6. Så det var ett tag sedan. Men det är grymt kul att köra på snö och jag tycker det ska bli enormt roligt!

Vad är det som gör det så speciellt att tävla på vintern?

– Det roliga med vintern är att man känner sig lite odödlig. Snövallarna ger en möjligheterna att tänja på gränserna, bara lite vilket får adrenalinet att spruta. Är det perfekta förhållanden så är greppet nästan lite som asfalt med den typ av däck man kör med. Lite svårt ibland att få in det i huvudet när det är helt vitt runtomkring.

Vad är ert mål under North Rally och vad ni för förväntningar?

– Vi går in med målet att sikta så högt som möjligt, såklart. Och det är väl dumt att säga att man inte kör för vinst. Men vi kör första sträckan så får vi se var vi kan lägga ribban sedan. Ser fram emot en underbar tävling och det blir ett enormt äventyr för en skåning som mig, avrundar Lukas. 

Foto: Lars Svensson

Rally Live sänder rallyradio från North Rally i Boden. 

Biljettpris
Samtliga sändningar under 2022, biljett gäller 1 januari – 31 december, 595 kronor.
Alla tävlingar i Rally-SM 295 kronor.
Alla tävlingar i Rally-SM Asfaltssprint 295 kronor.
Alla tävlingar i Rally-SM Grussprint 295 kronor.
Biljett för enstaka tävling 99 kronor. 

Där det produceras tv ingår denna sändning i respektive biljett. 

Beställ här 
Biljetten går att betala med kort eller swish

Samtliga 2021:års sändningar finns under playkanalen på rallysm.se 

Mer från Rally-SM: