Rallyweek; Stefan Håkansson ”– Vinterrally är som skidsemester”

1 januari, 2022

Stefan Håkansson, Älmhults MK tävlar i första deltävlingen i Rally-SM ”North Rally” i sin nya standardbil Volvo 940, Grupp F, tillsammans med klubbkompisen Markus Forsell. 

Hur har ni i teamet laddat upp inför första deltävlingen i Rally-SM?

– Vi har skruvat mycket på bilen in i det sista för att få ihop allt. Men lite uppladdning har man försökt få igång nu när det närmar sig. Ska bli väldigt kul igen att sätta sig bakom ratten och få åka lite tävlingsbil. igen. Ser fram emot både resan och tävlingen. Alla i teamet är laddade inför uppgiften med att ta sig upp och komma igenom tävlingen med ett godkänt resultat, säger Stefan Håkansson. 

Kan ni berätta om tävlingsbilen?

– Bilen köpte vi sent i höstas och hann då köra en liten sprint med den innan uppdateringen började. Det är en Volvo 940 Grupp F som är fullt optimerad vad man kan göra. Vi har nu uppdaterat till nya Öhlins runtom och motorn har varit hos Köhler för optimering. Bilen var helt nybyggd så den har endast gått två sprintar, väldigt fräsch och välvårdad. Absolut uppdaterad och redo för tävling och det ska bli väldigt kul att känna på den nu i Boden. 

När tävlade ni på vinterunderlag senast?

– Sist jag körde på snö och vinter var SM i Östersund 2013. Då drog vi tyvärr en drivaxel i början av tävlingen så fick bryta med omstart. Så jag har inga positiva erfarenheter av detta då det strulade väldigt mycket för mig. Men nu med ny bil och nya förutsättningar ska det bli spännande att prova igen. 

Vad är det som gör det så speciellt att tävla på vintern?

– Som sagt har jag endast kört en tävling på snö så jag har låg erfarenhet av underlaget. Men det är ju speciellt på många sätt. Trångt ibland mellan vallarna och att åka i spåren på ett annat sätt än på grus. Sen är det oftast fantastiska sträckor och natur under ett vinterrally så det är nästan som att vara på skidsemester. 

Vad är ert mål under North Rally och vad ni för förväntningar?

– Målet vi har med tävlingen är framför allt att ta oss runt. Vi behöver poäng innan grussäsongen drar igång och kan vi vara med och fajtas på några av specialsträckorna är jag jättenöjd. Som sagt… jag har inte suttit i en tävlingsbil på åtta år, ny kartläsare och ny bil. Så det blir mycket att lära och måste sänka målet från vinst till målgång denna gång. Men till grussäsongen kommer vi att gå för vinst och vara ett tuffare motstånd än i Boden för våra medtävlande. Jag önskar alla tävlande lycka till och hoppas att vi tar målflagg på lördag med en godkänd placering, avrundar Stefan Håkansson från Älmhults MK. 

Foto: Stefan Håkansson 

Rally Live sänder rallyradio från North Rally i Boden. 

Biljettpris
Samtliga sändningar under 2022, biljett gäller 1 januari – 31 december, 595 kronor.
Alla tävlingar i Rally-SM 295 kronor.
Alla tävlingar i Rally-SM Asfaltssprint 295 kronor.
Alla tävlingar i Rally-SM Grussprint 295 kronor.
Biljett för enstaka tävling 99 kronor. 

Där det produceras tv ingår denna sändning i respektive biljett. 

Beställ här 
Biljetten går att betala med kort eller swish

Samtliga 2021:års sändningar finns under playkanalen på rallysm.se 

Mer från Rally-SM: