SBF tar över drivningen av Rally-SM 2024

21 december, 2022

Källa: Pressmeddelande från SBF.

Svensk Rallysport är en stor folkrörelse med lång tradition och kultur. Rallysporten driver därtill många stora gemensamma frågor för bilsporten med sin starka opinion, vilket är väldigt viktigt för utvecklingen av sporten.

Svensk Bilsport har under tre år arbetat med promotorn Svenska Rally Mästerskapen. Till 2024 löper avtalet ut och det innebär att från 2024 kommer SM i rally drivas i förbundets regi.

– Vi vill verkligen tacka för det arbete som Svenska Rally Mästerskapen gjort under de här åren som körts och det engagemang de har för kommande säsong, men även för den öppna dialog som vi tillsammans haft, särskilt för rallyt framåt. Det har varit en viktig del för oss att ha den för att kunna förbereda förbundet för det här beslutet som nu tagits, säger Lars Jonsson, Svensk Bilsports Sportgrenskoordinator för bland annat Rally.

Svenska Rally Mästerskapet kommer genomföra mästerskapet 2023 och under det året kommer samarbetet och stöttningen finnas kvar från förbundet. Beslutet om att från 2024 ta över driften av SM i rally är något som går helt i linje med förbundets strategi sedan 2018, att arbeta mer med de egna rättigheterna. Rally Sweden är ett exempel, SM i rallycross ett annat. Nu läggs även Rally-SM till den listan.

– Våra tävlingar drivs professionellt, framåtsträvande och med stort hjärta. Vi behöver värna om kunskap och engagemang i våra föreningar och så långt det bara går ska vi ta tillvara våra medlemmars intressen, samtidigt som vi behåller ekonomiska vinningar kvar i bilsporten, säger Svensk Bilsports generalsekreterare Anna Nordkvist.

Under flera år har SM i rally drivits av promotorer. Just nu av Svenska Rally Mästerskapet som ansvarat för promotorskapet för Rally-SM under de senaste åren och även säsongen 2023. Men efter nästa år blir det en förändring. Det är tillsammans som partnerna nu väljer att inte förlänga avtalet.

– Vi klev in i uppdraget när pandemin kom och att arrangera Rally-SM under de förutsättningarna har varit en stor utmaning och något vi är väldigt stolt över att ha genomfört. Nu påbörjar vi vårt sista år som arrangörer när vi nu går in mot en mästerskapssäsong som ser ut att kunna bli mycket bra. Så nu ska vi se till att avsluta uppdraget på bästa sätt och med flaggan i topp, säger Patrik Persson, vd Svenska Rally Mästerskapet.

Under senaste tiden har Svensk Bilsport fått flertalet förfrågningar och önskningar från tänkbara promotorer för Rally-SM. – Ja, det är många personer som vi har pratat med och som har väldigt bra tankar och idéer för hur ett Rally-SM ska genomföras och drivas. Dessa tankar tackar vi för och vi tar naturligtvis med oss dem när vi sätter oss ner för att titta på utvecklingen framåt för Rally-SM, avslutar Jonsson.

Mer från Rally-SM: