Sex världsmästare på startlinjen i Hälsingerallyt

14 januari, 2024

När Rally-SM startar säsongen 2024 med Hälsingerallyt i Hudiksvall lördag den 20 januari är det med ett av världens starkaste startfält sett till ett nationellt mästerskap. Hela sex tidigare världsmästare med åtta VM-titlar mellan sig finns på startlinjen, lägg där till fyra EM-medaljörer, så står Sverige ut som unika i världen med statusen på sitt mästerskap.

I jämförelse med grannländerna Norge och Finland, som också har premiär på sina mästerskap kommande helger, står Sverige ut rejält i både antal bilar i motsvarigheten till den Internationella 4WD-klassen och deltagarnas internationella meriter genom hela startfältet.

Tävlingsmässigt är SM riktigt starkt. Det gäller nu att höja mästerskapet medialt, mer synlighet och proffsiga arrangemang som lockar ännu mer publik och partners. Vi har påbörjat ett långsiktigt arbete för att utveckla en redan bra produkt, att bli bäst i alla avseenden, säger Jonas Kruse, projektledare för Rally-SM.

Senast att anmäla sig till Hälsingerallyt var värmlänningen Pontus Tidemand, som under torsdagskvällen kompletterade startlistan till SM-premiären. Tidemand blev Juniorvärldsmästare 2012 och vann VM-titeln i WRC2 2017. Han kommer köra i klassen Internationella 4WD i en VW Polo R5 med kartläsaren Johan Grönvall.

Det är alltid kul att köra SM. Förra året blev det inga SM-starter för mig, så det är riktigt kul att vara tillbaka. SM är riktigt häftigt just nu med många otroligt starka förare och team, säger Tidemand, som med 14 segrar i WRC2 är den mest segerrika föraren i VM-klassens historia.

Världsmästarna som ställer upp i Hälsingerallyt är (tävlingsklass i SM i parentes):

  • PG Andersson (Nationella 2WD), Juniorvärldsmästare 2004 & 2007
  • Patrik Sandell (Internationella 4WD), Juniorvärldsmästare 2006
  • Pontus Tidemand (Internationella 4WD), Juniorvärldsmästare 2012 & WRC2 2017
  • Johan Johansson (kartläsare, Internationella 4WD), Juniorvärldsmästare 2018
  • Tom Kristensson (Internationella 4WD), Juniorvärldsmästare 2020
  • Joakim Sjöberg (kartläsare, Internationella 4WD), Juniorvärldsmästare 2020

EM-medaljörer i Hälsingerallyt:

  • Joakim Sjöberg (kartläsare, Internationella 4WD), Mästare Junior-EM 2015
  • Tom Kristensson (Internationella 4WD), Silver Junior-EM 2018
  • Mattias Adielsson (Internationella 4WD), Brons Junior-EM 4WD 2019
  • Andreas Johansson (kartläsare, Internationella 4WD), Brons Junior-EM 4WD 2019

Foto: Jaanus Ree / Red Bull Content Pool

Mer från Rally-SM: