Toppförare i nationella 2WD inför kvällens Grus-SM premiär

16 juli, 2021

Efter Asfalts-SM i Uråsa blev det en spännande upplösning där Joacim Kristiansson, SMK Hörby, tog segern före Kristian Johansson, Toarps MK. Joacim berättade då för oss vid prisutdelningen utanför Växjö; 

– Vi gjorde det bra idag. Vi körde bort oss lite på sista sträckan i en sväng och tappade tio sekunder. Men det var många som hade problem där tydligen och totalt sett så klarade vi oss och vann, säger Joacim Kristiansson med codrivern Maya Ragntoft som inflikar att det varit väldigt roligt idag.

I SM-tabellen för Asfalts-SM ligger Joacim Kristiansson (Opel Corsa) och Kristian Johansson (Ford Puma) på samma poäng totalt inför finaltävlingen i asfalt nästa helg och redan idag möts rallyförarduon i Grus-SM. Båda två förarna är ”veteraner” i Millebygden men ikväll med andra bilar än tidigare…

Joacim Kristiansson berättar att han tar med sig Toyota Corollan norröver till Småland ikväll;

– Ja, äntligen är det dags att köra en grustävling igen. Senaste jag körde en tävling på grus var Snapphanerallyt i fjol, så nästan ett års uppehåll har det blivit. Jag har inte hunnit med någon grustest men fick känna lite på corollan på Svampabanan förra veckan så hoppas farten sitter i. Annars har det blir en del körning på asfalt med corsan som idag får stanna hemma och vila inför finalen i Tierp nästa helg.

– Det har blivit en del körningar på Millebygden genom åren, senast var 2019 och då gick det skapligt. Jag ser fram emot en trevlig tävling i kväll, avrundar Joacim Kristiansson.

Kristian Johansson har också varit tävlingarna i Millebygden trogen. Kristian med co-drivern Fredrik Livh, är seedade sist i klassen idag och går ut som startnummer 47 i sin lånade Nissan Sonny.

– Ja, det stämmer att det är annan bil än vad jag kört med i Asfalts-SM. Jag har lånat bilen av Jan Johansson i Värmland och det är en Nissan Sunny. Jag har varit i Millebygden många gånger, både som test och under tävling, kanske tippar på upp mot 12 gånger kanske? När det gäller asfalt är jag ganska ny på underlaget men med en riktig bil så är det riktigt kul. Men grus är ju grus…, hälsar Kristian under fredagsförmiddagen.

– Vi har ingen jättestor målsättning ikväll men om allt fungerar kanske topp fem? Jag har inte kört bilen mer än några kilometer i går kväll och den är helt nybyggd. Hoppas att den fungerar och inte krånglar med några barnsjukdomar, avslutar Kristian.

Senare i kväll vet vi resultatet från de båda fortåkarna Kristiansson och Johansson.

Mästarmötet, arrangerat av ungdomsgruppen i Älmhults MK, går att följa live på playkanalen på rallysm.se.

I tv- och radiostudion finns Sebastian Bourghardt och sträckreporter är Erik Telehagen.

 

Sändningen börjar klockan 16.45. Första start kl 17.00, andra sträckan startar kl 18.00 och tredje kl 19.00.

 

Fotot är från prisutdelningen i DRIVE VXO, andra deltävlingen i Asfalts-SM. Vann gjorde Joacim Kristiansson/Maya Ragntoft, tvåa blev Kristian Johansson/Fredrik Livh och på tredje plats i nationella 2WD Jonas Olsson/Jörgen Hildingsson.

 

Mer från Rally-SM: