Hässleholms asfaltssprint körs för 59:e året

16 februari, 2022

Den 1 mars öppnar anmälan för Hässleholms deltävling i Rally-SM Asfaltsprint

Första tävlingen kördes 1964 och hette då ”Lille Mats Special” och kördes med 9-12 specialprov på asfalt runt Hässleholm. From 1991 döptes den om till ”Lille Mats Rallysprint” eftersom man från det året körde den som varvlopp på före detta T4 under 3 år och därefter på industriområdet i Hässleholm tom 2000. Året efter flyttade man ut till före detta P2 garnisonsområde, söder om Hässleholm, där man varit sedan dess.

2014 bytte tävlingen återigen namn, nu till Hässleholms GP, då den utvecklades till att bli det största rallyvarvloppet i Norden, både deltagar- som publikmässigt, med många deltagare från även Danmark och Norge.

Från och med 2008 har det varit runt 120 startande varje år, med en topp 2011, med 137 startande. Flest segrar under alla åren har Leif Nilsson och Joakim Grahn med fem segrar vardera. Brian Madsen och L-G Liljenberg (på 1970-talet) har vardera fyra segrar.

Tävlingsledare CG Wilke berättar; 

– Till årets tävling har Hässleholms MK även fått SM värdighet på detta arrangemang, då man ju sedan tidigare har 20 SM-titlar på EC Snapphanerally.

– Årets tävling genomförs den 30 april till 1 maj med ”icke” SM klasser på lördag eftermiddag och alla SM-klasserna på söndagen. Då det är ett ”öppet” SM, hoppas arrangören på att det ”som vanligt” kommer många tävlande från både Danmark och Norge för att mäta sig med SM-eliten. 

– Fjolårets segrare Marco Gersager från Danmark, kommer att deltaga för att försvara segern från i fjol, trots att det i Danmark körs en mästerskapstävling på lördagen. Vi har maximerat antalet anmälda till 130 stycken. 

Pressmeddelande från Hässleholms MK
Foto SRM

Mer från Rally-SM: