Imponerande debut i Rally Sweden: ”Vilken känsla – vi gjorde det!”

28 februari, 2022

Isak Reiersen, 18, och kartläsare Johan Johansson kan titulera sig klassegrare under Reiersens första rally-VM. Som enda 2WD-bil imponerade de också med en 22:a plats av de totalt 44 startande.
– Målet inför helgen var att få ihop alla milen och komma i mål. Nu står vi här på mållinjen och har lärt oss jättemycket. Jag är nöjd med farten vi haft genom hela helgen, säger Reiersen.

Första VM-deltävlingen av Rally Sweden i Umeå har precis avslutats. JC Racetekniks Isak Reiersen, Torsby, och Johan Johansson, Söderköping, kan därmed titulera sig som klassvinnare i Rally4.

Trots att de var det enda ekipaget som kom till start i 2WD-klassen har Isak Reiersen imponerat stort. Han har genomgående haft ett högt tempo och avslutade på tjugoandra plats, av de totalt fyrtiofyra startande 4WD-bilarna.

Eftersom Reiersen i helgen gjorde sin fjärde riktiga rallytävling var huvudmålet i helgen att få ihop alla mil, fortsätta utveckla noterna och samla erfarenheter inför den kommande SM-säsongen.

Joel Christoffersson, teamchef JC Raceteknik:
– Vi har haft en kanonhelg. I mål på första VM-deltävlingen, jag är jättenöjd med grabbarnas prestation. Planen var att åka upp hit för att få erfarenhet, samla många mil i kroppen och fortsätta lära. Att för Isaks del redan ha fått känna på hur det är att åka en VM-tävling är en nyttig lärdom, det är så stor skillnad jämfört med SM och andra nationella tävlingar. Isak och Johan har fortsatt jobba med noterna, och jag tycker det har gått jättebra.

– Det är ju lite svårt att jämföra sig mot andra med tanke på att vi är ensamma i  2WD-klassen, men vi har haft många 4WD-bilar bakom oss och satt bättre tider än vi alla trodde. Vi har fått en bra uppvärmning inför våren och grussäsongen i SM, det ska bli väldigt kul att se vad de kan göra där. Stort tack till alla sponsorer som hjälper Isak i detta – nu ser vi fram emot fler tävlingar och en spännande säsong.

Isak Reiersen, förare:
– Jag har precis gått i mål på min första VM-tävling. Vilken känsla – vi gjorde det! Jag är faktiskt lite rörd. Den sista sträckan var riktigt frän, jag kunde släppa lös och pusha på ett sätt som jag inte gjort tidigare. Målet inför helgen var att få ihop alla milen och komma i mål. Nu står vi här på mållinjen och har lärt oss jättemycket. Jag är nöjd med farten vi haft genom hela helgen. Vi har också ovärderligt mycket data att analysera, som kommer gynna oss både under SM och förhoppningsvis även fler VM-rallyn i Umeå.

– Det jag framförallt kommer ta med mig är hur mycket jag lärt mig, dels att steppa upp den sista procenten när det behövs, utvecklingen med noterna och kanske främst alla mil vi fått. Jag gjorde en snabb uträkning förut och i mil har vi precis kört tio och en halv crosskarttävling, alltså en och en halv säsong. Det är såklart inte jämförbart med något av det jag upplevt tidigare, och det är en utmaning att vara pigg och prestera en hel vecka. Så tufft har det absolut varit, men framförallt har det varit bra att så här tidigt i karriären få den här erfarenheten. Rally-VM är mitt långsiktiga mål, nu har jag fått mer insikt och vet vad som ska förbättras inför framtiden.

– Tack till alla som stöttat mig och som hjälpt mig till där jag är i dag. Att köra Rally Sweden har varit en dröm sedan jag var barn, och nu fick jag vara en del av den nya eran av Rally Sweden här i Umeå. Umeå bjöd på ett bra rally, och en fantastisk stämning i skogarna. Att se publiken och alla svenska flaggor gav en extra push i självförtroendet.

Johan Johansson, kartläsare:
– Jag är riktigt nöjd med tävlingen. Isak har verkligen imponerat, och att sluta på 22:a plats totalt är väldigt bra gjort. Men att ta sig i mål på alla sträckor, utan några större bekymmer, är nog den största segern för oss. I det här utvecklingsstadiet som Isak är i nu så är det viktigt att få alla mil för att lära och utvecklas. Noterna har fungerat bra, och vi har mycket att ta med oss. Vi ser att det finns förbättringspotential, och det här var ett steg i rätt riktning.

Jag är riktigt positivt överraskad av Rally Sweden här i Umeå, och hoppas tävlingen får stanna här så de kan fortsätta utvecklas. De bjöd på riktigt bra vinter, med fina sträckor och bra arrangemang. Det har såklart också varit skönt att jobba med ett så pass starkt team som JC är, med bra mekaniker och ordning och reda. Inför SM tar vi med oss en positiv känsla. Vi har förvisso inte åkt någonting på grus ännu, men milen som vi fått i vinter kommer ge en bra start. Tack till JC, och alla som gjort det möjligt. Det har varit helt fantastiskt att få åka VM i Sverige igen.

Pier Steffansson, förbundskapten SBF:
– Målgång i Isaks första VM-tävling, det är otroligt värdefullt för honom. Att tillsammans med Johan få erfarenheter från VM-rallyn är ett viktigt steg i arbetet mot en internationell karriär. Inom landslaget arbetar vi med flera olika pusselbitar för att stötta våra förare i deras helhetspaket. Förare är unika och även upplägget vi har för förarna. Att nu få se Isak ta nästa steg i sin karriär och att fortsätta göra det i en miljö han redan är trygg i känns bra. Att nu, tillsammans med JC Raceteknik, få möjligheten ta klivet från crosskart till en rallybil och påbörjat resan mot en internationell karriär. Det ska bli mycket spännande och roligt att både följa och arbeta vidare tillsammans med Isak, Johan och JC Raceteknik mot målet.

Pressmeddelande från JC Raceteknik. 
Foto Marcin Rybak.

Mer från Rally-SM: