Kruses Krönika #1

1 februari, 2024

Till alla Rally-SM:s intressenter,

Hoppas detta brev når dig mitt i förberedelserna för nästa tävling, nästa säsong eller på annat sätt i nästa steg i ditt rallyengagemang.

Här kommer det första brevet i det jag döpt till Kruses Krönika, ett sätt för mig som projektledare för Rally-SM och som ordförande för Styrgruppen för Rally-SM att informera och reflektera över vad som har hänt, händer och ska hända.

Den första deltävlingen i Rally-SM 2024 är nu historia, nästa är runt hörnet och jag vill dela några tankar om vägen hit!

Det har varit månader av intensivt arbete, inte bara för mig utan för hela gruppen, från september fram till starten i Hudiksvall. Tack för er support och ert hårda jobb!

Vi har mött större och mindre utmaningar redan från början vilket är kul och inspirerande. Naturligtvis, det är inte alltid glass och ballonger när det kommer till kritik och negativa röster. Åsikter och frågor är viktiga, men låt oss hålla en balanserad och respektfull ton i våra diskussioner.

Svensk Bilsport tog efter säsongen 2023 över Rally-SM efter SRM som drivit det under tre säsonger. Mästerskapet hade i SRM:s regi i mångt och mycket varit på rätt väg trots de tuffa pandemiåren. Under våren 2023 var vi ett antal personer som tog kontakt med förbundet då vi såg att mer behövde göras för att dels säkerställa säsongen 2024 och dels på längre sikt utveckla mästerskapet i Svensk Bilsports regi. Så i stället för att nöja oss med att tycka, tänka eller bara sitta och kritisera bestämde vi oss för att vara konstruktiva och arbeta för att få till flera förändringar. Under sommaren fördes många intensiva dialoger med resultatet att Styrgruppen bildades. Som en följd av detta anställdes jag som ansvarig för mästerskapet av Svensk Bilsport och ordförande i gruppen.

Styrgruppens ledord är öppenhet, ärlighet och samarbete. Tveka inte att höra av er om ni har funderingar eller frågor. Vi börjar få ordning på arbetet och är nu redo att dela våra mötesprotokoll för att hålla er informerade om vad som pågår.

Styrgruppen styr SM och tar beslut i alla frågor som rör Rally-SM. Vi strävar efter samarbete snarare än att vara diktatoriska. Några nödvändiga regeländringar har implementerats med kort framförhållning men verkar ha mottagits positivt. I planen ligger dock att vara ute i god tid, förändringar med kort framförhållning är aldrig bra för någon.

Ett avsteg från reglerna som vi gjort var att godkänna efteranmälan till första SM-tävlingen. Beslutet var noga övervägt och gjordes för att göra mästerskapet ännu mer intressant och mot bakgrunden att planeringen av 2024 års säsong varit kort och sen.. Det kommer inte att ske igen i år men det gav ju faktiskt en extra krydda till SM!

Däckfrågan har ju annars varit den heta potatisen. Ganska länge faktiskt… Rallyutskottet har varit ansvariga för denna fråga och blivit rätt hårt ansatta.

Styrgruppen har stöttat och medlat i frågan. Jag tycker RU gjorde ett bra jobb i Hudiksvall med att vara på plats, prata med alla och hitta en lösning på problemet att ett av Pirellis däck låg över maxgränsen 7,4 mm och att max 4 dubb på däcket får sticka ut mer än det. Jag tror vi behöver utvärdera frågan efter vintern, hur beslutet påverkat vägslitaget, sportsliga aspekter osv.

Däckleverantörerna har ett stort ansvar i frågan och de enades att tillåta däcken efter att de haft ett bra snack. Förarna hade möjligheten att protestera mot beslutet, men ingen gjorde det. Till Sandviken är det glasklart vad som gäller och Rallyutskottet har kommunicerat det till däck ”Nissarna” och i ett officiellt meddelande – bra jobbat!

Live tv-sändningen var den största besvikelsen hittills för mig… Inte alls vad vi trodde den skulle bli och inte ens i närheten av nivån vi ska ligga på! Har ni sett magasinet? Bra tycker jag! Men ge mig feedback för vi kan alltid bli bättre!

Vi har nu på en vecka bytt produktionsbolag för liveproduktionen och nu kommer det bli riktigt bra!! Ett stenhårt jobb men det var nödvändigt. Rally-SM förtjänar så mycket bättre!

Så snälla, ge oss alla en chans till och kolla på livesända Powerstage i Sandviken och efterföljande magasin, det kommer lyfta nu!! (om inte någon j…. mast blåser ner eller någon kabel går av…😉)

Arrangören i Hudiksvall har gjort ett heroiskt arbete med att få till en tävling på typ 4 månader, normalt vill man ha ett år.

Vilka underbara människor, Richard, Paulin, ja ni alla! Tack för vänligheten och mottagandet. Och förstås alla funktionärer som gör detta möjligt och stod därute i minus 31 grader!

Tävlingen blev kanonbra, vägarna och arrangemanget var perfekt. Det efterföljande Ris och Ros-möte vi infört i år där Styrgruppen, arrangör, domare med flera deltar genomfördes i tisdags och några förbättringspunkter kom så klart upp, till exempel de snåla transporttiderna. Detta är frågor vi direkt arbetar med att förbättra!

Vi har nyligen bjudit in alla arrangörer till ett informationsmöte om framtiden och att för att sätta kalendern, helst för 3 år framåt. Målet är att ha detta klart i maj!

Det ska också bildas ett Arrangörsråd för att stärka samverkan och för att lyfta fram arrangörsfrågor och synpunkter till oss i Styrgruppen.

Samma sak med det Förar/Teamråd som är på gång. (gäller förstås kartläsarna också!) Vi ska i nästa vecka på vårt Styrgruppsmöte gå igenom förslagen på namn som kommit in från er därute i Rally-Sverige.

Viktigt att få igång kommunikation och att ”vi” känner att vi gör detta tillsammans med er och att det går att komma med förslag och att det går att påverka besluten!

Avslutningsvis har ett stort arbete gjorts för att se vart vi ska med Rally-SM i framtiden, från 2025 och framåt. Det gedigna arbetet kommer gås igenom nästa vecka då Styrgruppen har sitt första fysiska möte. Där börjar vi forma framtiden och tillsammans med Rally-SM:s team-/förare-/arrangörsråd fortsätter det arbetet sedan.

Tillsammans, Ärliga och Öppna – följer vi det kommer vi lyckas!

Lägg till lite tålamod att låta oss alla tillåtas göra något misstag på vägen. Ha öppen kommunikation mellan oss alla, styrelsen, övriga förbundet och förare/team/arrangörsråd för att fortsätta det arbetet med input från er alla. Då kommer vår fantastiska sport att fortsätta vara bland de bästa mästerskapen på jordklotet!

Tack för ordet och håll tummarna för att vägarna ser likadana ut till helgen!

Med vänliga hälsningar,

Jonas Kruse
Svensk Bilsport

Mer från Rally-SM: