Pontus Tidemand redo för säsongsdebut och SM-premiär

11 augusti, 2021

På lördag kickar årets upplaga av Rally-SM igång med Rally Killingen och Pontus Tidemand är taggad över att vara tillbaka i rallybilen efter en lång väntan. 

– Äntligen! Jag ser verkligen fram emot att få tävla igen och det är härligt att få starta rallysäsongen på värmländska vägar. Rally Killingen blir ett nytt rally för mig, men jag vet att det är en bra och välorganiserad tävling, säger Pontus. 

Han rattar en helt ny SKODA Fabia EVO tillsammans med teamet EKS JC och kartläsare för helgen är Morten Erik Abrahamsen. Pontus ordinarie co-driver, Patrik Barth, är en del av organisationen och får därför inte delta.

– Det känns jättekul att få vara en del av EKS JC i helgen. Teamchef Joel Christoffersson är en god vän till mig och jag har ju dessutom tävlat för EKS förr så det blir lite av en återförening. Bilen har jag inte kört tidigare men den är i princip likadan som den jag körde i VM förra året, men med lite nya finesser. Morten och jag har inte kört ihop förr, men vi känner varandra och han åker aktivt i R5-bil i Norge och har en hel del erfarenhet så det här blir bra, berättar Pontus.  

Rally Killingen omfattar sammanlagt nio fullfartssträckor på totalt drygt 70 kilometer. Med ett tufft startfält bestående av många erfarna och professionella förare, bland andra den regerande svenska mästaren P-G Andersson, är Pontus beredd på att få kämpa för ett bra resultat.

– Sträckorna är inte lätta utan det kommer krävas att man laddar på ordentligt för att ha en chans, säger Pontus. Som först ut på vägen kan det hända att vi får städa lite för de som startar efter oss i fältet men vi ska göra vårt bästa. P-G är nog rejält taggad på att försvara guldet och det lär märkas från start, men vi är flera som är sugna på att ge honom en match så det här blir både kul och intressant. Jag tror på ett bra rally och hoppas att mycket publik tar sig ut i skogen.

Pontus har inte tävlat sen VM-avslutningen i italienska Monza i december 2020 och väntan på att återigen få hoppa in i rallybilen har varit lång, samtidigt som han har fått en påminnelse om hur snabbt det kan svänga i rallyvärlden.

– Jag hade egentligen ett internationellt program planerat för 2021. Allt var i princip klart för att göras offentligt när oförutsedda händelser gjorde att planerna hamnade på is. Pandemin har satt djupa spår hos många av mina trogna partners och fortsätter att påverka. Men det är vad det är och man kan inte annat än att tänka om och blicka framåt. Jag hoppas självklart komma tillbaka till VM så snart som möjligt, men nu är det full fokus på helgen och Rally Killingen som jag ska ta mig an med full kraft, slår Pontus fast.

Fakta Pontus Tidemand
Född: 10 december 1990
Team: EKS JC
Bil: Skoda Fabia EVO
Första WRC-start: Rally Sweden 2012
Totalt antal WRC-starter: 55 (med ACI Rally Monza 2020)
Pallplatser i WRC: 35 (25 WRC2, 8 JWRC, 1 SWRC)
Titlar: WRC 2 champion 2017. Asia-Pacific Rally Champion 2015, Juniorvärldsmästare i rally 2013, Svensk mästare i rallysprint 2015 och 2013, Svensk mästare i rally 2011.

Pressmeddelande från Pontus Tidemand. Foto; Skoda Motorsport

Mer från Rally-SM: